FOTO: null

Regulatorna agencija za komunikacije BiH donijela je Odluku o zabrani emitovanja rijaliti i pseudorijaliti programa u periodu od 24:00 - 6:00 sati. Odluka je stupila na snagu krajem januara.

Uprkos tome, na ekranima se mogu vidjeti sadržaji tog tipa na kanalima iz Srbije i Hrvatske.

"Odluka je na snazi, a odgovorni za njenu primjenu su nosioci dozvola za audiovizuelne medijske sadržaje iz Bosne i Hercegovine. U ovom trenutku, odluka se ne odnosi na kablovsku distiribuciju ovih programa koji se emituju u zemljama izvan Bosne i Hercegovine", pojasnila je Amela Odobašić iz RAK.

Postavlja se pitanje šta je poenta odluke da se zabrani neki sadržaj, ukoliko je dostupan gledaocima putem kablovske televizije, koja je dostupna više od polovine domaćinstava? Gledaoci nisu zaštićeni od (realno) pogubnih sadržaja, a samo je spriječeno da domaće televizije na njima zarađuju.

Paradoks je potpun kada imamo slučaj sportskih i drugih emisija za koje je neko otkupio prava prikazivanja: Tada kablovski operateri moraju da zatamne sliku na tv stanicama iz okruženja. Čak i kada nisu u pitanju iste utakmice, već i utakmice istog takmičenja koje domaće stanice ne prenose. Dakle, vrlo je lako isključiti silne rijalitije kojima nema kraja, ali se očigledno ne želi.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )