FOTO: srpskainfo.com

Nastavak evropskog puta BiH mora biti povezan s izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH, poručio je Kristijan Šmit.

Nijemac, koga institucije Republike Srpske ne priznaju za visokog predstavnika, u navedenoj izjavi za njemačke medije nije pomenuo nijednog drugog političara iz BiH koji bi trebalo da potpiše izjavu o lojalnosti, iako su svojim postupcima i političkim potezima, prema ocjeni analitičara, brojni političari iz Sarajeva daleko više “pozvani” da potpisuju takve izjave.
 
Podsjećamo, u izjavi za njemački Tagescajtung Šmit je, između ostalog, naveo da “ako u martu budu otvoreni pregovori s Evropskom unijom o integraciji BiH, onda oni moraju biti povezani s izjavom Milorada Dodika o lojalnosti državi BiH”.
 
Na pitanje šta će se dogoditi ako Dodik to ne prihvati, Šmit je odgovorio da “ako EU postavi uslove, oni onda moraju biti i ispunjeni”.
 
“Dežurno smetalo”

Inače, prilikom preuzimanja dužnosti izabrani političari na najviše funkcije u Republici Srpskoj i BiH dužni su da polože zakletvu u kojoj se, između ostalog, navodi da će poštovati Ustav BiH, tako da nije jasno na kakvu je izjavu o lojalnosti mislio Kristijan Šmit.
 
Očekivano, predloženi uslov izazvao je oštre reakcije iz Republike Srpske, a prozvani lider SNSD i aktuelni predsjednik Srpske, Milorad Dodik, poručio je da sve što je Šmit radio i govorio predstavlja “teško kompromitovanje države Njemačke i njenih vrijednosti”.

– Mi smo se za 30 godina naslušali budalaština i od legalnih visokih predstavnika, sad evo i od onih koji se lažno predstavljaju. Ne vjerujem da Njemačka može i kraće da trpi urušavanje svog ugleda zbog činjenice da jedan Nijemac ne zna šta bi sa sobom – rekao je Dodik.

Komentarišući Šmitovu ideju o neophodnosti da se Dodik zakune na lojalnost BiH, kao preduslov napretka BiH ka EU, srpski član Predsjedništva BiH Željka Cvijanović to je nazvala “prvorazrednom gluposti”.
 
– Šmit se u BiH ponaša kao dežurno smetalo i osoba koja otvoreno opstruiše dogovore demokratski izabranih predstavnika naroda. Njegov cilj nije uređena, već politička nestabilna BiH, u kojoj će moći da lovi u mutnom i tako pravda svoje nelegalno prisustvo i basnoslovnu platu o kojoj bi u Njemačkoj mogao samo da sanja – rekla je Cvijanovićeva, dodajući da Šmit “sada izmišlja izjave o lojalnosti i slične besmislice”, koje, prema njenim riječima, nemaju nikakvu ulogu osim da dižu političku temperaturu i dodatno komplikuju odnose u BiH.

Cvijanovićeva je istakla i da Šmit “nije portparol ni predstavnik institucija EU, niti ima bilo kakvu ulogu u procesu evropskih integracija”.
 
– Najveći doprinos evropskom putu, te stabilnosti i napretku, Šmit će dati onog trenutka kad spakuje kofere i zauvijek ode iz BiH – rekla je Cvijanovićeva.

Lojalnost Vašingtonu

Politički analitičar i profesor geopolitike, Srđan Perišić, za Srpskainfo tvrdi da su mnogi bošnjački politički lideri, što u prošlosti što danas, neuporedivo više radili i rade protiv BiH nego što je to ikada radio Dodik. Od zahtjeva za ukidanjem Republike Srpske, koja je, kako ističe, dejtonska i ustavna kategorija, zatim samovoljnog i nezakonitog donošenja odluka bez saglasnosti Srpske u međunarodnim institucijama, pa sve do otvorenog zveckanja oružjem i prijetnji novim ratom.

– Osnovna stvar je u tome da Milorad Dodik nije lojalan SAD i zapadnoj geopolitici. Zbog toga traje hajka na njega i to što mu se sudi pred Sudom BiH. Sve je to jedan te isti obrazac. Američka spoljna politika, oličena u Kristijanu Šmitu, traži potpunu lojalnost i bespogovorno izvršavanje svega što dolazi iz Vašingtona. Denis Bećirović, Zlatko Lagumdžija, Ministarstvo spoljnih poslova BiH, cijela bošnjačka politika, lojalni su Vašingtonu i zbog toga se od njih ne traži da potpisuju bilo kakve izjave o lojalnosti – kaže Perišić.
 
Podsjeća da je Kristijan Šmit, prije nego što je 2021. godine došao u Sarajevo, prvo otišao u Vašington, a zatim u London.
 
– Zahtjev da Dodik potpiše lojalnost BiH je zapravo zahtjev da se potpiše lojalnost Vašingtonu, a time direktno i američkom ambasadoru u BiH. Vidimo da je Šmit potpisao takvu lojalnost Americi. Kao što je Njemačka u poziciji da bude potčinjena SAD, tako je i Šmit potčinjen američkom ambasadoru u BiH. Takvu lojalnost imate i u Ministarstvu odbrane BiH, gdje je Zukan Helez tražio da američki avioni lete preko Republike Srpske za vrijeme proslave njenog Dana – navodi Perišić.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )