FOTO: null

Nezvanično saznanja govore da su dvojica od danas 11 uhapšenih, Kemal Murić i Elvir Muratović, održavali kontakte sa Enesom Omeragićem, koji je 18. novembra u Rajlovcu ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH, saznaju Vijesti.ba.

N1 saznaje da su se uhapšeni Elvir Muratović zvani Hamza i Kemal Murić redovno sastajali s Enesom Omeragićem koji je ubio dvojicu pripadnika Oružanih snaga BiH u Rajlovcu. Ko su uhapšeni, kakvi su njihovi profili i gdje su se sastajali istraživala je Tina Jelin-Dzidar.

U mesdžidu na periferiji Sarajeva su se redovno sastajali danas uhapšeni Elvir Muratović zvani Hamza, Kemal Murić i Enes Omeragić koji je prije dva mjeseca ubio dvojicu pripadnika OS BiH u Rajlovcu nakon čega je počinio samoubistvo.

Supruga Elvira Muratovića nije željela pred kameru, ali je potvrdila kako je Muratović hapšen i ranije, no da dokaza koji ga optužuju nije bilo.

Slično je kazao i otac uhapšenog Kemala Murića, Musa Murić. U Sarajevu živi od 2001. godine kada se s porodicom preselio iz Rožaja u Sandžaku. Tridesetšestogodišnji Kemal je oženjen i ima četvoro djece.

Do Murića i Muratovića došlo se u istrazi koja je provedena nakon ubistava u Rajlovcu. Komšije koje su željele ostati anonimne ispričale su kako se ispred mesdžida u kojem su se sastajali često može vidjeti veliki broj vozila sa različitim registracijskim tablicama.

Elvir Muratović je ranije hapšen, i to u akciji Damask, zajedno sa vođom vehabijske zajednice u BiH Huseinom Bilalom Bosnićem, ali i Edinom Tabakovićem, koji je takođe jutros priveden nakon pretresa u sarajevskim naseljima.

Bosnić je nedavno nepravosnažno osuđen na sedam godina zatvora, dok su Muratović i Tabaković nakon akcije pušteni na slobodu.

Od ostalih uhapšenih u akciji "Rez" javnosti je poznato i ime Semira Salkovića koji je vodio mesdžid na periferiji Sarajeva a u kojem je posljednju molitvu, prema obavještajnim izvorima, obavio Mevlid Jašarević prije polaska u napad na Američku ambasadu.

Među posjetiocima su, osim uhapšenih, bili Rijad Rustempašić, ali i Nusret Imamović prije odlaska na sirijsko ratište.

U akciji FUP-a uhapšeni su Elvir Muratović, Kemal Murić, Semir Salković, Bilal Dervišić, Zulfo Alajbegović, Edin Tabaković, Darko Peco, Elvir Mašić, Adis Kešan, Nermin Ćuprija i Admir Ahmetović.

Podsjećamo da je u okviru akcije pretreseno više stambenih lokacija na širem području Sarajeva i to u naseljima Boljakov Potok, Osijek i Sokolje. Izuzeta je velika količina dokumentacije koja dokazuje da su uhapšene osobe pripremale teroristički napad.

Uhapšeni se još saslušavaju u prostorijama FUP-a, a u Tužilaštvo BiH će biti prebačeni najvjerovatnije sutra.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )