FOTO: klix.ba

Dvije navike u ishrani mogle bi povećati rizik od fibrilacije atrija gotovo dvostruko.

Fibrilacija atrija (AF) nastaje kada pumpanje srca iznenada postane brže ili nepravilno i ubraja se u jednu od najčešćih vrsta aritmije. Ako se zanemari ili se ne liječi na odgovarajući način, posljedice mogu biti katastrofalne za srce i mozak.
 
Takođe, jedno od najsmrtonosnijih stanja povezano je s AF-om, a riječ je o moždanom udaru. Simptomi mogu ugroziti kvalitet života čak i kratkoročno. Kako biste spriječili razvoj stanja, stručnjaci sugerišu da je najbolje izbjegavati dva načina prehrane.
 
Naime, dvije navike mogu dvostruko povećati rizik od fibrilacije atrija, a istraživanja su pokazala da su te navike preskakanje doručka i kasnovečernjeg jedenja.
 
Istraživanje objavljeno u časopisu Future Cardiology 2022. godine takođe je sugerisalo da postoji još nekoliko načina na koje preskakanje doručka utiče na srčani ritam. Osim fibrilacije atrija, preskakanje doručka može dovesti do niske razine šećera u krvi.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
brcko_gas
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )