FOTO: null

Potrošen je još jedan rok, a da se statističari nisu dogovorili - ko su to rezidentni ili stalni stanovnici Bosne i Hercegovine. Prošlo je i dvije godine od popisa stanovništva u BiH, a konačnih rezultata nema.

Rok za objavu rezultata popisa ponovo je prolongiran. Najnoviji je - početak 2016.godine. Za poznavaoce prilika i taj plan je preoptimističan, jer je metodologija obrade popisne građe i dalje neusaglašena.

Kampanje među bh dijasporom, uoči popisa i za vrijeme popisa, kao bumerang! Za 15 dana popisani. Ni dvije godine kasnije, prebrojani! Ko su "stalni stanovnici" Bosne i Hercegovine – zakon je jasan.

"Stalni stanovnici su lica koja su: prije referentnog datuma najmanje 12 mjeseci neprekidno živjela u svom uobičajenom mjestu stanovanja ili lica koja su u posljednjih 12 mjeseci prije referentnog datuma popisa došla u mjesto svog uobičajenog stanovanja s namjerom da tamo ostanu najmanje jednu godinu."

Ili Zakon je bio jasan, sve dok se na popisnicama nisu pojavili i takvi "stalni stanovnici" koji godinama neprekidno žive u BiH, a svakog radnog dana skoknu do primjera radi, Skandinavije na posao ili u školu. Ili dok jednosobni stanovi nisu postali mjesto stanovanja za čak 20 ili 30 "stalnih stanovnika", a naselja od 1.000 i više popisanih u školu slala tek 20-ak đaka. A takvih - spornih je skoro 10 procenata ili oko 300.000 popisanih.

- Neko želi i hoće da se ta greška smanji i da se odredi da je neko rezident. Šta ćemo mi sa takvim podacima, koji nisu kvalitetni, šta će male teritorijalne jedinice - kaže Radmila Čičković, direktorka Zavoda za statistiku Republike Srpske.

Zakona radi i sprečavanja manipulacija, statističari Srpske i iz Srpske u Centralnom popisnom birou, zatražili su da se kao validno razmatra i kontrolno pitanje o mjestu stanovanja i rada. Očivano, podršku Agencije za statistiku BiH dobili nisu, pa je tzv. jedinstven program obrade podataka usvojen još u maj. Bez kontrolnog pitanja. I bez srpskih glasova.

Hidajeta Bajramović, direktorka Federalnog zavoda za statistiku, krivicu prebacuje na Republiku Srpsku.

Dok krivicu prebacuju na druge, ono što im, kako tvrde pred novinarima, nije sporno, u Federalnom zavodu - iz samo njima znanih razloga, ne žele da napišu. U Centralnom popisnom birou statiraju. I na sastancima se ne izjašnjavaju.

- Oni će se kažu izjasniti onako kako bude većinski stav članova centralnog popisnog biroa – kaže Mirsada Adembegović portparolka Agencije za statistiku BiH.

I tako mjesecima. A rokovi prolaze.

- Popisni biro Agencije za statistiku sačinio je danas informaciju i dostaviće je Vijeću ministara, da se napravi novi plan aktivnosti u kojem će se definisati novi rokovi - dodaje Adembegović.

Dvogodišnje popisno zatišje narušava jedino međunarodna monitoring misija. Redovno su razočarani. A povremeno skloni i da međunarodnu praksu tumače onako kako vjetar u BiH duva. Ranije su tvrdili kako je kontrolno pitanje na čemu insistiraju iz Srpske, za međunarodne standarde prihvatljivo. Sada tvrde drugačije. Kako bilo preliminarni rezultati saopšteni su dva mjeseca nakon popisa.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )