FOTO: eatlovesleep.hr

Rezultati israživanja na Univerzitetu u Koloradu pokazali zanimljive podatke da je spavanje štetno.

Većina nas se raduje spavanju vikendom nakon duge nedjelje rada. Ali nedavna studija otkrila je da bi ovo zapravo moglo biti kontraproduktivno.

Većina misli da će se dobro osjećati ako se naspava, ali jedno nedavno istraživanje je otkrilo da ovo zapravo i nije tako dobra ideja.

Ispitanici su podijeljeni u tri grupe

Istraživač sa Univerziteta u Koloradu, nedavno je dokazao da spavanje ustvari može biti štetno za tijelo i potpuno nepotrebno. Kako je njegov tim došao do ovog tužnog zaključka? Istraživačka grupa koju je vodio posmatrala je načine spavanja i ponašanje 36 zdravih odraslih ljudi tokom devet noći. Ove grupe odraslih su potom podeljene u tri grupe:

Jedni su spavali po devet sati noću.
Prvoj grupa je bilo dozvoljeno da spava devet sati noću, druga grupa je smjela da spava oko pet sati i konačno, treća grupa koja je pomiješala to dvoje, tj. spavali su pet sati noću tokom nedjelje i koliko su željeli tokom vikenda.

Rezultati su pokazali da više spavanja vikendom zapravo nema pozitivnih uticaja na metabolizam tijela. Zapravo se događa suprotno. Dugo spavanje je zapravo prilično štetno i istraživači su primijetili "smanjenje osjetljivosti na insulin". To znači da je tijelo teže razgrađivalo šećer u tijelu.

Mozak zaostaje između vikenda i radnih dana
Zašto?

Čini se da naš mozak doživljava neku vrstu zaostajanja između radnih dana i vikenda. Ovo kašnjenje dovodi do "desinhronizacije, jer san spriječava da tijelo bude izloženo jutarnjoj svjetlosti.“ Stoga je zapravo bolje uvijek ustajati otprilike u isto vrijeme kako tijelo i mozak ne bi trebalo da se vrate u ritam svake nedjelje. Redovnim buđenjem možete naučiti da se borite protiv umora koji bi vam mogao pomoći da manje spavate, ali osjećate se budnijim.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )