FOTO: srpskainfo.com

Akcionarsko društvo ”Duvan”, ove godine u Semberiji i Posavini planira proizvodnju 560 tona duvana.

Ugovore će potpisati sa osamdesetak proizvođača. Zbog minimalne zarade ova proizvodnja je, upozoravaju duvanari, sve neisplativija. Očekuju veće podsticaje i uređenije tržište.

U Semberiji je nekada duvan sadilo stotinak porodica koje su godišnje proizvodile oko 850 tona ove industrijske biljke.

Zbog niskih cijena, malih podsticaja i nelojalne konkurencije, iz godine u godinu se smanjuje broj proizvođača ali i površina pod duvanom.

Drago Dujković iz Obudovca duvan proizvodi od 1969-e godine. Prošle godine na 4 hektara imao je 7 tona suvog lista. Zadovoljan rodom i kvalitetom ali ne i cijenama i podosticajima.

– Plaćaju nam kilogram po 3 KM a trebalo bi 5 odnosno 6 KM da imamo neku računicu. Ovako džaba radimo, kaže ovaj domaćin.

Akcionarsko društvo „Duvan Bijeljina“ proizvođačima kreditira kompletnu proizvodnje duvana. Obezbjeđuju sjeme, rasad, najlon, repromaterijal.

 

Ugovori se potpisuju sa proizvođačima koji duvanom sade 1,5 hektar a prinos koji se subvencioniše je 1500 kilograma po hektaru kaže i tehnolog u AD „Duvan“ Branimir Andrić. On  ocjenjuje da bi država morala da preduzme mjere ako želi da  sačuva ovu proizvodnju.

 

– Podsticaji od 25 pfeninga po kilogramu koji izdvaja resorno ministarstvo i 15 pfeninga iz Agrarnog fonda grada Bijeljina nisu dovoljni. Mi sa ovom cijenom duvana i ovim podsticajima, nažalost, ne možemo da budemo konkurentni – kaže Andrić.

Jedna od mjera bila bi, smatra on, i da se u poseban fond izdvaja jedan odsto od akciza ili vrijednost jedne cigarete iz paklice.

– Na taj način bi pušači finansirali proizvodnju duvana. Naš prijedlog nikada nije usvojen – kaže Andrić.

Na sastanku organizatora proizvodnje i proizvođača u Bijeljini istaknuto je da do sada  prodato 120 tona prošlogodišnjeg duvana a da je na lageru još oko 1000 tona.

Duvan proizveden na ovom području prodaje se u Bugarsku, Grčku, Makedoniju. Procjenuje se i da se 20 odsto proizvedenog duvana plasira na crno tržište.

Ali da bi zadržali proizvodnju duvana, koja se godinama smanjuje, neophodne su dodatne stimulacije, upozoravaju proizvođači i prerađivači.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )