FOTO: Glas Srpske

Institucije BiH za pola godine smanjile su broj službenika i to za tačno njih 29, što je prvo smanjenje onih koji platu primaju iz budžeta nakon 2018. godine.


Prema najnovijoj statistici Agencije za državnu službu BiH, u institucijama na nivou BiH na kraju juna ove godine bila su zaposlena 3.844 službenika.

Institucije BiH prvog dana ove godine na platnom spisku imale su 3.873 službenika, dok ih je na isti dan godinu ranije bilo 3.793.

Prema podacima Agencije za državnu službu, početkom 2018. godine institucije BiH brojale su 3.752 službenika, dok ih je 1. januara 2017. na platnom pisku bilo 3.789.

Prema ovim podacima, pad broja zaposlenih službenika primjetan je samo na početku 2018. godine u odnosu na godinu ranije, te se nakon toga u prethodne dvije godine taj broj samo povećavao, sve do polovine ove godine kada je prekinut taj trend.

Od ukupnog broja službenika, prema najnovijim podacima, najviše je stručnih savjetnika i to 1.280, dok je viših stručnih saradnika 993. Na platnom spisku je i 698 šefova unutrašnjih organizacionih jedinica, te 591 stručni saradnik, dok je 210 pomoćnika ministara i direktora. Takođe, u ukupan broj službenika ulazi i 55 sekretara sa posebnim zadatkom, te 17 sekretara.

Delegat u Klubu Srba u Domu naroda Parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je “Glasu Srpske” da je broj službenika smanjen vjerovatno zbog odlaska radnika u penziju.

- Njihova mjesta nisu još popunjena novim radnicima, pa zbog toga dobijamo taj privid da je manje zaposlenih službenika u institucijama BiH - kazala je Majkićeva i dodala da se nikada do sada nije dogodilo da bilo koja institucija na nivou BiH pravi racionalizaciju zaposlenih.

Majkićeva je naglasila da svaka institucija ide ka tome da zaposli maksimalan broj službenika.

- Nema spremnosti da se ide ka bilo kakvoj racionalizaciji radnih mjesta u institucijama BiH - rekla je Majkićeva.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )