FOTO: null

Od 1996. godine do danas 71.321 osoba se odrekla državljanstva BiH, a samo u ovoj godini zaključno s 25. julom državljanstva BiH se odreklo 2.133 osobe potvrđeno je iz Ministarstva civilnih poslova BiH.

Prema podacima tog ministarstva, sve te osobe su u postupku dostavile dokaz o boravku u inostranstvu, što je jedan od uslova za odricanje.

Kako je kazao pomoćnik ministra za državljanstvo i putne isprave u Ministarstvu civilnih poslova BiH, Milan Zjajić, najviše osoba odriče se bh. državljanstva radi sticanja državljanstva SR Nemačke.

- Lako je naslutiti da je ovo posledica najprije propisa SR Nemačke, koji ne dozvoljava dvojno državljanstvo, a zatim to ukazuje da veliki broj državljana BiH boravi u toj državi i da veliki broj bh. državljana želi da se integriše u nemačko društvo, zbog razvijene privrede, ljudskih prava, boljeg života, lakšeg zaposlenja, studiranja i slično - ističe Zjajić.

Kada su u pitanju statistički podaci, navodi, očito je da se godišnji broj već duže vreme ustalio i kreće se oko 3.500 osoba godišnje, a u 2016. godini taj broj je blago povećan.

- Smatramo da se iz te činjenice ne mogu izvlačiti neki posebni zaključci. Sigurnosna situacija u zapadnoj Evropi je razlog da vlasti u tim državama ažuriraju evidencije građana i u tom smislu nam se javlja određeni broj osoba koje su ranije stekle državljanstvo država u kojima borave, a da se prethodno nisu odrekli ranijeg državljanstva, ili je u postupku njihove provere utvrđeno da, recimo, pored državljanstva Hrvatske ili Srbije imaju i bh. državljanstvo, pa se sada traži da ga se odreknu - pojašnjava Zjajić.

Naglasio je da se zahtevi podnose davanjem izjave, a izjava se može dati samo ako je dokumentacija uredna, „tako da se retko kada dešava da bude veliki broj predmeta u proceduri“.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )