FOTO: null

Tarik Mahmud Ahmed al Savah (58), zatvorenik iz Gvantanama koji je upućen u BiH, radio je na razvoju eksploziva za terorističku grupu Al Kaida, čiji je član bio, kako je to svojevremeno priznao tokom saslušanja.

Takođe je ovaj državljanin Egipta, koji ima i bh. državljanstvo, ranije priznao da je cilj ove grupe i njenih članova koje je on obučavao uglavnom bio američki vojni personal, kao i civili.

Prije nego što je završio u Gvantanamu, Al Savah je priznao da je boravio u trenažnom kampu Tarnak Fram, gdje je svojevremeno boravio i Osama bin Laden, koji ga je lično pohvalio za njegov "dobro odrađen posao".

Al Savah, Al Kaidin operativac, radio je na razvoju različitih eksplozivnih naprava, a između ostalog obučavao je članove Al Kaide kako da ih koriste.

"Zatvorenik je tokom boravka u Gvantanamu priznao da je razvijao specijalna eksplozivna sredstva koja je trebalo da budu upotrijebljena protiv američkih vojnika, ali i civila. Jednim ovakvim sredstvom planiran je i napad na jedan američki vojni brod", stoji u dokumentaciji američkog Ministarstva odbrane.

Da li je Al Savah isporučen BiH, u petak nije bilo moguće saznati, jer su sve institucije u strogoj tajnosti čuvale ovu informaciju.

"Radi se o deportaciji i procedura je da to lice preuzima Granična policija BiH, a potom Služba za poslove sa strancima BiH. Da li je taj proces okončan, ne mogu vam reći", kazao nam je izvor upućen u proceduru koja se sprovodi u ovakvim slučajevima.

Međutim, izvori iz Amerike naveli su da je Al Savah prebačen u BiH, gdje ima porodicu i gdje je svojevremeno ratovao, dok je u Crnu Goru prebačen zatvorenik Abdul Aziz Abdulah Ali el Saudi (41), porijeklom iz Jemena.

Nedeljko Mitrović, predsjednik Republičke organizacije porodica zarobljenih i poginulih boraca i nestalih civila, smatra da bi Tužilaštvo BiH zbog ratnih zločina počinjenih nad Srbima u BiH trebalo da podigne optužnicu protiv Tarika Mahmuda Ahmeda al Savaha.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )