FOTO: null

Zemlje u kojima postoji najveća opasnost od napada na turiste su Španija, Francuska, Turska, Tunis i Egipat, a Bosna i Hercegovina na krati je označena narandžastom bojom, odnosno spada u srednji stepen rizika od napada terorista!

Ove prve države su na karti označene crvenom bojom i trenutno su mjesta koja treba izbjegavati ako ste odlučili ići na godišnji odmor.

Zbog terorističkih napada koji su se dogodili u Francuskoj u proteklih godinu dana, ova se zemlja popela na ljestvici opasnih zemalja.

U Tunisu je prije četiri mjeseca stradalo 37 britanskih turista u terorističkom napadu na plaži hotela tako da i ova omiljena turistička destinacija za mnoge Europljane više nije sigurno mjesto.

Španija je također označena kao mjesto velike mogućnosti od napada na turiste odnosno zemlja u kojoj postoji veliki rizik od terorističkih napada. Nju inače svake godine posjećuje oko 12 miliona Britanaca u potrazi za suncem ali sad se ne preporučuje odlazak u zemlju, savjetuje britanska vlada.

Zona sa srednjim stepenom rizika od napada (narandžasta boja) na turiste uključuje Njemačku, Italiju i Grčku, Maroko, Švedsku ali i BiH. Ali i u tim  zemljama je moguć napad na turiste iz Velike Britanije zbog konflikata u Iraku i Siriji.

Hrvatska je označena kao bazna prijetnja, žutom bojom. Nije najniža, a iza nje postoje još dva stepena. Portugal i Bugarska takođe su označene "žutom" a Hrvatsku i te dvije zemlje godišnje posjeti oko dva miliona Britanaca.

Najsigurnije su, pokazuje karta Švajcarska, Slovenija, Češka i Poljska.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )