FOTO: null

Uprkos činjenici da Bosna i Hercegovina i njeni entiteti imaju zaduženja od više milijardi, Predsedništvo BiH je ove godine izdvojilo skoro 200.000 KM za nabavku luksuznog službenog automobila, prenosi BIRN.

Tender još nije raspisan, a namenjen je za potrebe člana Predsedništva BiH iz Republike Srpske Mladena Ivanića. Nabavka je procenjena na 195.000 KM s porezom na dodatnu vrednost (PDV), a koliko će sve na kraju da košta biće poznato nakon kupovine.

U međuvremenu, Predsedništvo BiH privodi kraju i nabavku dva vozila vrednosti oko 110.000 KM bez PDV-a. Ekonomski eksperti tvrde da BiH ima ogromna zaduženja kod Međunarodnog monetarnog fonda (MMF) i banaka, koja se troše na popunjavanje rupa u budžetu zbog velikih troškova administracije.

Veće ministara BiH  - 900.000 KM za 16 automobila

Takođe, analiza vrednosti automobila koje su institucije kupovale u poslednjih godinu i po dan, pokazala je da su samo ministarstva Veća ministara BiH u tom periodu potrošila blizu 900.000 KM za 16 automobila.

Pri kupovini automobila, Pravilnikom je regulisano da ministri državnog nivoa mogu dobiti novo vozilo više srednje klase vrednosti do 100.000 KM s PDV-om, a zamenici i sekretari automobil srednje klase upola manje cene.  Nabavke u proteklih godinu i po su uglavnom bile za cenu koja graniči sa maksimalnom vrednošću dozvoljenom Pravilnikom, navodi BIRN u svojoj analizi.

Službeno u “audiju” od 200.000 KM, privatno u duplo jeftinijem

Od septembra prošle godine za tri člana Predsedništva BiH je ukinut limit nabavke automobila do 130.000 KM s PDV-om.

Pre kupovine Audija A8 od 200.000 KM za Dragana Čovića, Predsedništvo je izuzeto iz Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja vozila u institucijama BiH, koji se primenjuje od početka 2015. godine, navodi BIRN.  Iz imovinskih kartona koje je objavio Centar za istraživačko novinarstvo, vidljivo je da privatni automobili političara ne koštaju kao službeni.

U imovinskom kartonu iz 2014. godine Čović nije ispunio rubriku koja se odnosi na vozila.  Četiri godine ranije napisao je da je vlasnik Toyote vredne 100.000 KM, duplo manje od vozila koje je nabavio službeno, navodi se u ovoj analizi.

Šarović i Bevanda

Za razliku od Predsedništva BiH, koje se izuzelo iz Pravilnika o uslovima nabavke i načinu korištenja vozila u institucijama BiH, ministri na državnom nivou – koji imaju limit od 100.000 KM pri kupovini novog automobila – pridržavaju se pravila, ali traže vozila čija vrednost graniči s maksimalnom.

Ministar finansija Vjekoslav Bevanda i Mirko Šarović, ministar vanjske trgovine i ekonomskih odnosa, prihvatili su predlog komisije za kupovinu dva “audija” A6 za ukupno 198.699 KM s PDV-om, što je iznos samo oko 1.300 KM manji od dozvoljenog.

Cena “audija predviđenog za Bevandu iznosi 99.999 KM, a nešto manja je za Šarovića.

Šarović je u prošlogodišnjem imovinskom kartonu prijavio da je vlasnik Mercedesa ML proizvedenog 2008. godine, ali nije naveo njegovu vrednost.

U kartonu iz 2014. godine Bevanda je napisao da nije vlasnik vozila, pojasnivši da je njegova supruga vlasnica Fiata od 12.000 KM.

"Audi A6 olakšava svakodnevne poslove"

Krajem prošle godine, Parlamentarna skupština je nabavila Audi A6 za Borjanu Krišto, drugu zamenicu predsjedavajućeg Predstavničkog doma, navodi Birn.

Iz Parlamentarne skupštine kažu da taj automobil – kupljen pre otprilike pola godine za oko 112.000 KM s PDV-om – “u velikoj meri olakšava svakodnevne poslove osobe koja ga koristi”.

Pojašnjavaju da su karakteristike tenderske dokumentacije uticale na to da se nije mogao nabaviti jeftiniji automobil i da se radi o najpovoljnijoj ponudi.

Takođe, i Vlada Republika nastojala je u poslednjih nekoliko godina smanjiti budžetsku potrošnju te su u 2013. godini doneli su odluku da nabavka službenih vozila za Vladu ne sme prelaziti cenu od 60.000 KM. Ali, posle svega nekoliko meseci, od toga se odustalo i odlučeno je da predsednik Vlade i ministri mogu kupiti automobil neograničene cene, navodi BIRN.

Birn u svojoj analizi navodi da je Petar Đokić, ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske, našao mesta u budžetu za "audija A6" koji košta skoro 130.000 KM s PDV-om, a koji je kupljen početkom ove godine. Raniji "audi" nabavljen pre šest godina, kako kažu iz Ministarstva, imao je težu havariju motora i ne koristi se više meseci.

Revizori u RS kažu da se nabavka službenih automobila takvih vrednosti ne može opravdati poslovnim potrebama.

“Novi kredit MMF-a za budžetsku potrošnju”

Ekonomska analitičarka Svetlana Cenić kaže da novac MMF-a služi za budžetsku potrošnju, te naglašava da nabavke skupih automobila za državni aparat i administraciju ne poboljšava uslove života stanovništvu koje ih finansira.

“Nedavno je napravljen još jedan sporazum sa Svetskom bankom o još jednom kreditu. I bit će tih kredita još... Znači, nismo mi stali na 550 miliona eura”, kaže ona.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )