FOTO: InfoBijeljina

Posljedice pogubnih izmjena Zakona o igrama na sreću kojim je u Republici Srpskoj uspostavljen monopol inostranih privatnih kompanija i legalizovano maloljetničko klađenje, snosiće njeni građani.

Ceh implementiranja protivustavnih propisa koštaće ih više od 120 miliona evra, budući da su priređivači i nadležnim sudovima u Briselu i Vašingtonu uputili niz tužbi, koje po svim pravnim načelima moraju da budu usvojene.

Normativne izmjene kojima je Ministarstvo finansija pristupilo bez konsultacije sa stručnjacima iz industrije igara na sreću donijete su u korist austrijskoalbanskog lobija, pa ne čudi što su u direktnoj suprotnosti sa osnovnim stavovima Evropske unije o slobodnom tržištu, ukidanju monopola i fer konkurenciji, kao i sa dostignutim savremenim standardima u zaštiti igrača, ranjivih grupa i odgovornom priređivanju igara na sreću. Osim toga, zajedničko im je i to što pogoduju poslovanju nelicenciranih inostranih kompanija i procvatu sivog tržišta, a sve to na štetu domaćih priređivača igara na sreću. Usvajanje ovakvih regulatornih rješenja predstavlja i flagrantno kršenje Zakona o privatnim i stranim ulaganjima, ilustrujući stepen neodgovornosti političara koji su u stanju da najviše državne interese podrede ličnim.

Uredbom o uslovima za davanje saglasnosti "Lutriji Republike Srpske" za osnivanje preduzeća za priređivanje igara na sreću, kojom je zapravo beskrupulozno namješten tender za organizovanje elektronskih igara, precizirano je da za ove potrebe Lutrija može izabrati domaću ili stranu kompaniju koja, između ostalog, ima godišnji promet od nevjerovatne tri milijarde evra. Vlada RS je na ovaj način devastirala slobodno tržište i direktno prekršila pravo osnivanja preduzeća i slobodu pružanja usluga, bez kojih jedinstveno tržište EU ne može da funkcioniše. Legalizovanjem ekskluzivnih monopola vrlo određene privatne kompanije narušen je kvalitet usluga koje pružaju priređivači, kao i konkurentnost tržišta bez kog nema privrednog rasta.

Na prošlonedjeljnoj Konferenciji Evropske organizacije za pravo igara na sreću, održanoj u Banjaluci pod nazivom "Nova regulatorna rješenja u igrama na sreću jugoistočne Evrope: Uticaj na standarde odgovornog priređivanja igara na sreću, specijalista za pravo igara na sreću, zaštitu konkurencije i tržišta EU" Piter Pepe objasnio je da su posljedice ovakvog državnog intervencionizma toliko dalekosežne da se njima bavio i Evropski sud pravde.

 Prema njegovom stavu, formulisanom u čuvenom predmetu "Gambeli", država može ograničiti slobodu pružanja usluga isključivo ako je to u višem nacionalnom interesu, i to na dosljedan i nediskriminatoran način, što svakako nije slučaj onda kada se priređivanje igara na sreću povjerava kompanijama putem namještenih tendera  naveo je Pepe.

Razarajući efekat novousvojenog zakona odnosi se i na sistem zaštite maloljetnika, a oličen je u njegovim odredbama koje omogućavaju postavljanje terminala za igre na sreću u svim ugostiteljskim objektima, što je protivno ne samo osnovnim evropskim standardima zaštite maloljetnika, već i drugim članovima istog tog zakona. Tržišni uslovi koji pogoduju procvatu sive ekonomije onemogućavaju odgovorno priređivanje, zaštitu maloljetnika i prevenciju zavisnosti, što su inače proteklih mjeseci bili redovni argumenti zagovarača usvajanja novog Zakona o igrama na sreću.

Kao da sve to nije dovoljno poražavajuće i za pravni poredak i za ekonomiju Republike Srpske, izmjenama Zakona predviđeno je protivustavno ograničavanje kanala plaćanja na samo elektronsko plaćanje (za igre na sreću na internetu), koje takođe ugrožava domaće, a pogoduje inostranim nelicenciranim kompanijama.

Posljedice
Postavljanje terminala u ugostiteljske objekte svojevremeno je dozvolila i Crna Gora, koja još nije uspjela da sanira posljedice te katastrofalne pravne norme.

 To rješenje, koje je naknadno i Ustavni sud proglasio nezakonitim, podstaklo je i nastavlja da podstiče maloljetničko klađenje, budući da su se terminali nalazili čak i u dječjim igraonicama. Ozbiljnost posljedica takvih propisa ubrzo će osjetiti i RS, ukoliko hitno ne stavi van snage izmjene novog Zakona  napominje Tatjana Šćepanović iz Udruženja "Montenegrobet".

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )