FOTO: null

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini organizovalo je večeras prvi put manifestaciju “Druženje Tuzlaka”, koja je priprema za tradicionalno saborovanje i osveštanje obnovljene Crkve Vaznesenja Gospodnjeg na Ilindan u Požarnici kod Tuzle.

Jedan od inicijatora formiranja Zavičajnog udruženja Tuzlaka Duško Bojić istakao je značaj večerašnjeg okupljanja za očuvanje tradicije i evociranje uspomena. 

"Imajući u vidu da je prošlo 23 godine od početka rata, od egzodusa Srba sa tuzlanske teritorije, kada nas je oko 26.000 Srba moralo napustiti Tuzlu, smatram da je druženje nas oko 7.000 nastanjenih u Bijeljini neophodno", rekao je Bojić, bivši borac Vojske Republike Srpske. 

Bojić je najavio da će ove godine 21. aprila, na groblju Pučile kod Bijeljine osveštati spomenik Tuzlacima poginulim u prošlom ratu. 

Protojerej-stavrofor Milan Topić, paroh tuzlanski i požarnički, pozvao je svoje sugrađane na obilježavanje 120 godina od podizanja crkve u Požarnici. 

Topić je podsjetio da danas u dvije parohije tuzlanske ukupno ima 490 pravoslavnih domova i oko 1.100 duša, ocijenivši to kao veoma mali broj. "Riječ je samo o onim ljudima koji su vjernici i primaju sveštenika, slave slavu, ali u gradu ima još pravoslavnih Srba", rekao je Topić. 

Desanka Trakilović iz Tuzle, dirigent i osnovač obnovljenog hora "Srbadija" od 1992. godine u Bijeljini, kaže da je raduju ovakvi skupovi, posebno što će od prihoda od ulaznica večerašnje manifestacije dio biti odvojen za humanitarni rad Udruženja. 

"Još više me raduje što ove godine obilježavamo 120 godina naše crkve u Požarnici, koja treba da bude obnovljena", rekla je Trakilovićeva. 

Ona je najavila koncert renomiranog hora "Srbadija" od 1992. godine za bijeljinsku Osnovnu školu "Vuk Karadžić". 

Mitar Novaković, osnivač Učiteljskog fakulteta, potom fakulteta Poslovne ekonomije i desetogodišnji rektor Univerziteta Istočno Sarajevo, izrazio je poštovanje prema Sembercima koji su Tuzlake "dočekivali kao svoje". 

"Dugujemo im zahvalnost što smo na neki način i mi postali Semberci. Nije mali broj nas koji smo došli iz Tuzle, više od 20.000", rekao je Novaković, koji je podsjetio da se danas u Semberiji zadržao najveći broj Tuzlaka. 

Predsjednik Zavičajnog udruženja protonamjesnik Vaso Popović rekao je će na Ilindan biti osveštana obnovljena Crkva Vaznesenja Gospodnjeg u Požarnici, kao simbol stradanja, ali i vaskrsenja, obnove i trajanja srpskog i pravoslavnog u regiji Tuzle. 

Zavičajno udruženje Tuzlaka u Bijeljini osnovano je prošle godine, kada se na saborovanju u Požarnici okupilo oko 3.000 ljudi koji su taj dan proveli u zavičaju. 

U Tuzli je do rata živjelo više od 20.000 Srba koji su nakon ratnog stradanja na prostoru sadašnje Federacije BiH, uglavnom naseljeni u Bijeljini, Zvorniku i Ugljeviku u Republici Srpskoj. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )