FOTO: null

Bijeljinska podružnica Udruženja književnika Republike Srpske, ugostila je večeras u ovom gradu članove Društva književnika Beograd, sa kojima su se družili putem pjesme, knjige, lijepe pisane riječi i svega onoga što ove umjetnike povezuje.

Predsjednik bijeljinske podružnice Jelina Đurković rekla je da skup u Narodnoj biblioteci "Filip Višnjić" predstavlja slavlje dobre pisane riječi, a ovakvi skupovi rezultiraju sviješću da smo jedan duhovni, nacionalni prostor.

"Književnici su prvi koji su odgovorni da to njeguju i osvešćuju", rekla je Đurkovićeva novinarima i izrazila zadovoljstvo što je uspješno realizovano druženje sa umjetnicima - rođacima po duši, emociji, pismu...

Društvo književnika Beograd večeras je prvi put boravilo u Bijeljini i Republici Srpskoj, nakon njegovog osnivanja prije tri godine.

Izvršni direktor Društva književnika Beograd Srđan Simeunović novinarima je rekao da su ovakva druženja veoma značajna, jer se u Srpskoj osjećaju kao "svoji na svome".

"Nema veće i lepše saradnje od ove koju imaju Republika Srpska i Srbija. Naše društvo je nova snaga na srpskoj književnoj sceni i pokušavamo da izvlačimo neka najbolja iskustva u svom radu", rekao je Simeunović.

Književnik iz Bijeljine Tihomir Nestorović, koji je inicirao večerašnje druženje, rekao je da saradnja beogradskih i semberskih pisaca odavno traje, te podsjetio da je Jovan Dučić prvi sa ovih prostora otišao u Beograd, radio tamo, a stvarao i ovdje.

"Između dva rata takva je bila i Bijeljinka Marija Đorđević, pjesnik i prevodilac, koja je svoj legat poklonila Narodnoj biblioteci, a Književni klub `Jovan Dučić` odavno ima uspostavljenu saradnju sa brojnim književnim klubovima u Beogradu", rekao je Nestorović.

Večerašnje druženje pisaca, pjesnika, satiričara i umjetnika organizovala je bijeljinska podružnica Udruženja književnika Republike Srpske i Narodna biblioteka "Filip Višnjić" Bijeljina.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )