FOTO: null

Višegrad - Drugi sajam knjiga, koji je otvoren u Andrićgradu u Višegradu, izazvao je veliko interesovanje ljubitelja knjige iz ovog i susjednih gradova, ali i brojnih turista koji ovih dana svraćaju u grad na Drini da bi vidjeli njegove znamenitosti.

Prema procjenama predstavnika izdavača, na oko dvadesetak štandova poredanih na Trgu Ive Andrića i Njegoševom trgu najviše su tražene i kupovane knjige Ive Andrića, a posebno roman "Na Drini ćuprija".

- Djela Ive Andrića imamo u kompletu i pojedinačno, a prošle godine su romani "Na Drini ćuprija" i "Znakovi pored puta: izašli na engleskom. Danas su bile dvije djevojke iz Singapura, a juče stranac iz Irske koji su tražili najčitanije djelo nobelovca. Prodali smo dosta Andrićevih knjiga prevedenih na engleski - kaže Radisav Vasić iz Izdavačke kuće "Mibabuk".

On objašnjava da turisti od njega traže uglavnom literaturu lakšeg sadržaja za odmor ili klasike od kojih je na prvom mjestu Dostojevski, a onda Ćosić pa Dučić.

Vrlo posjećen je i skromno opremljen štand Srpske pravoslavne crkve, Patrijaršije Beograd...

- Ovdje su izložene bogoslužbene knjige, sabrana djela vladike Nikolaja Velimirovića, zatim Srpski ikonopis, Sveto pismo i mnoge druge. Najtraženija su Sabrana djela patrijarha Pavla i komplet sabranih djela vladike Nikolaja koji ima 12 knjiga - kaže Saša Pretić.

Posjećen je i izložbeni prostor Arhiva Srbije gdje svraćaju oni koje zanima istorija posebno Prvog i Drugog svjetskog rata.

Tijana Drašković, koja radi na štandu, kaže da su izložene knjige u vezi sa konzulatima Srba u Solunu i Carigradu.

- Čitaoci se interesuju i za tomove djela o Prvom i Drugom svjetskom ratu, kao i o Balkanskim ratovima i to za ono što dosad nije objavljivano - dodaje Draškovićeva.

Predstavnik Izdavačke kuće "Mali princ" Dragan Zorić ističe u prvi plan literaturu za djecu posebno bajke, basne, edukativne knjige, zatim slikovnice, a tražena su i enciklopedijska izdanja.

- Od enciklopedija za odrasle kupuju se one u vezi sa istorijom umjetnosti, mitologijom, zatim o slikarstvu pa čak i sobnom cvijeću. Djeca su veliki kupci knjiga, jer kad dođu na štand sa roditeljima ne odvajaju se od slikovnice dok im je oni ne kupe - kaže Zorić.

Prema njegovim riječima, izuzetno su prodavane knjige pisaca Milana Vidovića i Zorana Timotijevića.

- Ponovo su u modi knjige o teorijama zavjere i masonima koje ni visoka cijena ne sprečava da se nađu u rukama znatiželjnih čitalaca - kaže Zorić.

Prodavci navode da su tražene i knjige izdavača o teniseru Novaku Đokoviću, Nikoli Tesli, Petru Kočiću, zatim vladarima iz sjenke, "Bitlsima", kao i pisaca Vladimira Kecmanovića, Vuka Draškovića, Blagoja Grahovca...

Sajam knjiga postavljen je na predivnom mjestu dostupnom svakom ljubitelju književnih djela, a posebno turistima.

Drugi Sajam knjiga u Andrićgradu u Višegradu biće zatvoren 12. jula dodjelom nagrade za izdavački poduhvat godine.

"Pravoslavni odgovor"

Štand izdavačke kuće "Grafid" iz Banjaluke i njihovo izdanje "Pravoslavni odgovor" autora Aleksandra Vlaškog iz Beograda izazvao je veliko interesovanje posjetilaca na Sajmu knjiga u Andrićgradu. Osim odlično grafički opremljene knjige intrigantnog naslova, dodatnu pažnju ljubitelja knjiga privlači i lutka đavola vezana za desni ugao "Grafidovog" štanda.

- Riječ je o specifičnom performansu kojim sam htio da pošaljem poruku, bolje rečeno, da ukažem da u svijetu u kojem živimo postoji mnogo zla u svim sferama života i da se tog zla moramo osloboditi - kaže Vlaški.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )