FOTO: InfoBijeljina.com

Mislim da velikog kašlja ima i kod nas samo što ga nismo dijagnostikovali kod neke djece, izjavila je za portal InfoBijeljina dr Stojanka Škorić, načelnica Konsultativno specijalističke službe Doma zdravlja Bijeljina, specijalista pedijatrije i dijetoterapeut.

S doktoricom Škorić smo razgovarali o brojnim aktuelnim temama, uključujući i respiratorne infekcije, koje su karakteristične za ovo doba godine. Ona ističe da dosta djece trenutno ima simptome kao što su povraćanje i dijareja, što nije tipično za ovaj period godine.

"Uglavnom su to djeca koja su u kolektivnom smještaju i školska djeca", ističe naša sagovornica.

Ona se nada da nećemo imati epidemiju morbila, kao što je to slučaj u Rumuniji.

"Nadamo se da se to neće prenijeti na naše krajeve, a evo, veliki kašalj se prenio. Kada me je neki dan profesor Ristić pitao 'Koliko imate slučajeva velikog kašlja?', ja sam rekla da nemamo ni jedan. Rekao mi je da to nije tačno, da mi nemamo samo dijagnostiku, a da imamo dosta slučajeva velikog kašlja. Novi Sad ima dosta slučajeva velikog kašlja, a Novi Sad je blizu, Hrvatska je blizu... Ja mislim da ima i kod nas samo što ga nismo dijagnostikovali kod neke djece“, izjavila je dr Stojanka Škorić za portal InfoBijeljina. 

Ona je još jednom napomenula da sigurno velikog kašlja ima i kod nas.

"Jer, neke simptome koje imaju djeca, a to je zakašljavanje u toku noći, dok je u toku dana dijete dobro, nema povišenu temperaturu, to su neki simptomi velikog kašlja i mogu da budu kod vakcinisane djece, ali ta djeca neće nikada dobiti taj drugi stadijum, to zacjenjivanje, jer su vakcinisana", napomenula je doktorica.

Ona smatra da bismo, kada bi počeli da radimo IgG antitijela test, sigurno pronašli slučajeve pacijenata da su prebolovali veliki kašalj. 

Ona ističe da je stari tip vakcine, koji smo mi dobijali, imao bolju zaštitu, dok je ova "konfornija" za davanje, ali ima i manju zaštitu.

"Tako da se nadamo da će ovo nekako da prođe, kao što je prošla i korona i nadamo se proljeću bez nekih komplikacija", zaključila je doktorica Škorić.
 
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 4 )