FOTO: null

Ako su najljepše košarkaške utakmice one protiv SAD, definitivno najvažniji okršaji su sa Hrvatskom.

Četvrtfinale Olimpijskih igara spojilo je dva ljuta rivala Srbiju i Hrvatsku (3.15 časova) koji imaju burnu političku, ali i košarkašku istoriju. Nema većeg takmičenja od Olimpijskih igara pa onda meč sa najvećim protivnikom u nokaut fazi tog turnira dobija još veću dimenziju. Kada se igra "vječiti" derbi nije bitno stanje na tabeli, trenutna forma i igrački sastav. U takvim duelima pobjeđuje motivisaniji, borbeniji, pametniji i srećniji protivnik. Opet, postoje oni koji se bolje snalaze u situacijama gdje je pritisak maksimalan, a oni se zovu pobjednici. Jedan od njih, čovjek pobjedničkog kova, je selektor Srbije Aleksandar Đorđević. Pamti se Badalona i trojka koja je utišala Hrvate. I danas je taj Đorđevićev pogodak glavni simbol košarkaških okršaja dvije selekcije, a ostala je upamćena i reakcija hrvatskog komentatora Slavka Cvitkovića.

Srbija nije odigrala najbolje u grupnoj fazi, ali je duel protiv Amerikanaca dao krila "orlovima". Teško da postoji čovjek koji može bolje da pripremi igrače za meč sa Hrvatskom od Đorđevića koji je napravio jedinstvo i sjajnu atmosferu u timu. Lider je plejmejker Miloš Teodosić, igrač za kojeg bi Hrvati dali suvo zlato. "Kockasti" nemaju dirigenta poput organizatora igre CSKA iako Mirko Novosel smatra da je on rođeni gubitnik i da ga ne bi želio u timu. Jedini plejmejker koji ima ulogu u selekciji Aleksandra Petrovića je Roko Leni Ukić, dok mu silom prilika pomaže Krunoslav Simon. Ipak, najkreativniji košarkaš u timu "kockastih" je Dario Šarić, plejmejker u tijelu krilnog centra. On radi sve na terenu, igra odbranu, rotira, udara blokade, asistira, skače, šutira trojke i igra leđima. Petrović je dobro rasporedio uloge, dao je loptu i kreaciju Šariću, a Bojanu Bogdanoviću dozvolio mnogo izolacija, što je rezultovalo time da je Mostarac ubjedljivo najbolji strijelac Igara sa 24,8 poena po meču. Njih dvojica su glavne karike tima, a nalaze se na prvom i drugom mjestu po broju minuta provedenih na parketu od svih igrača pa je ključ limitirati njihov učinak.

- Radujem se Srbiji. Uvjeravam vas da su oni navijali za Litvaniju. Pouzdano znam da su htjeli da nas izbjegnu. U naletu smo i puni adrenalina - rekao je Petrović, dok je Šarić kazao da je vrijeme da Srbija padne.

Optimizam i euforija vlada u hrvatskom taboru. Dobili su poziv za kvalifikacioni turnir nakon katastrofe na Evropskom prvenstvu. Od Torina su značajno podigli kvalitet igre, ali vjerovatno ne mogu mirno spavati kada pomisle na Đorđevićevu majstoriju u Badaloni, Aleksandra Rašića u Istanbulu pa i Dušana Kecmana u Zagrebu.

Parovi četvrtfinala

  • Australija - Litvanija (16 časova)
  • Španija - Francuska (18.30)
  • SAD - Argentina (23.45)
  • Srbija - Hrvatska (3.15)
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )