FOTO: null

Ovo su skromni momci, ujedno i veoma ponosni. Taj ponos nam daje mnogo kada izađemo na teren, kaže selektor Srbije Aleksandar Đorđević

Prvu utakmicu na 18. Svjetskom prvenstvu u Kini, sutra u Fošanu (9.30), odigraće Srbija i Angola. Prije 17 godina, na planetarnom šampionatu u Indijanapolisu, i reprezentacija koja je još vukla ime nekadašnje velike Jugoslavije se, takođe, na premijeri susrela sa ovom afričkom selekcijom. Bio je to početni korak ka petoj svjetskoj tituli, poslednjem trofeju srpske košarke sakrivene naslednim imenom.

Posle tri osvojene srebrne medalje, na Mundobasketu 2014, Olimpijskim igrama 2016. i Evrobasketu 2017, ovu zlatnu simboliku sada podupire i realna moć tima već šest godina vođenog selektorskom rukom Aleksandra Đorđevića. FIBA je načinila presedan i rangiranjem Srbije kao prvog favorita potkopala Ameriku kao lidera svjetskog košarkaškog poretka. 

- Evo, ne dotičem tlo - sarkastičan je Đorđević na pomen FIBA "renkinga". - Sigurno vjerujem svemu što FIBA objavi. Te prognoze me ne interesuju, pustite te stvari. Ljudi vide samo utakmicu, ali znam koliko je bilo teško doći do Svjetskog prvenstva. Poznajem i kvalitet mnogih reprezentacija, Australija je pokazala da može da pobijedi Ameriku, nas je u grupi na OI u Riju porazila muški. Nismo samo mi ovde, motivaciju da osvoje medalju imaju i Njemačka, Litvanija, Španija, Brazil, Kanada, Grčka...

Đorđević ne protivriječi konstataciji da je Srbija u Kinu stigla sa jednim od najboljih timova otkad nastupa pod tim imenom. Tim koji može da stigne do kraja svijeta...

- Vidjećemo na kraju da li je jedan od najboljih. Ovo su skromni momci, ujedno i veoma ponosni. Taj ponos nam daje mnogo kada izađemo na teren. Svjesni smo da imamo dobre igrače i ne bježimo od toga da želimo da idemo do kraja. Imamo iskustvo, pet-šest godina smo praktično u istom sastavu. Znamo šta je naš posao, naš cilj.

BEZ BJELICE PROTIV ANGOLE

Naš NBA adut Nemanja Bjelica preskočiće utakmicu protiv Angole zbog ciste u predijelu koljena.- Ima hronično zapaljenje, zbog čega nije igrao dvije poslednje utakmice na turniru u Šenjangu. Nije u planu za Angolu, ali mislim da će biti dobro. Bogdanović je zbog problema sa leđima, takođe, preskočio nekoliko utakmica, Lučić je odradio drugi trening. Biće nas 12 već posle meča sa Angolom. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )