FOTO: Mondo.ba

Predsjednik RS Milorad Dodik prošle godine pomilovao je troje osuđenika koji su bili osuđeni za razna krivična djela – ugrožavanje javnog saobraćaja, zloupotreba ovlaštenja u privredi, te iznuda u sticaju sa krivičnim djelom teška tjelesna povreda.

Kako se navodi u informaciji o pomilovanjima za 2023. godinu, Dodik je pomilovao Banjalučanina Ognjena Mrđu (36) kojeg je Okružni sud u Banjaluci 2017. godine osudio na dvije godine i sedam mjeseci zatvora zbog krivičnog djela ucjena u sticaju sa krivičnim djelima teška tjelesna povreda i nedozvoljena trgovina i promet oružja ili eksplozivnih materija. Presudu Mrđi potvrdio je Vrhovni sud RS.
 
“Neizdržani dio kazne se zamjenjuje uslovnom osudom. Mišljenje Okružnog suda Banjaluka je negativno, a mišljenje Ministarstva pravde RS pozitivno”, navodi se u odluci o pomilovanju.
 
Kako Mondo saznaje, Mrđa je osuđen što je od sugrađanina Davora M. utjerivao dug od 70 KM i 2016. godine ga pretukao u jednom banjalučkom kafiću, a onda ga zajedno sa A.P. ugurao u prtljažnik automobila „BMW“, te odvezao u naselje Ponir. Tu mu je nastavio prijetiti da će ga ubiti i tukao ga, a zatim ga skinuo golog, uzeo mu garderobu, mobilni telefon i još neke lične stvari, te ga gurnuo niz brdo.
 
Osim njega, Dodik je pomilovao i Branka Trivunovića (52) iz Glamoča kojeg je Okružni sud Banjaluka 2020. godine osudio na dvije godine zatvora i zabranu upravljanja vozilom “C” kategorije u trajanju od jedne godine zbog ugrožavanja javnog saobraćaja. Njemu je kazna zamijenjena uslovnom, a pozitivno mišljenje dali su i sud i ministarstvo.
 
Saznajemo da je Trivunović osuđen jer je pijan izazvao saobraćajnu nesreću u kojoj je poginuo njegov suvozač. Nesreća se dogodila u julu 2019. godine kod Šipova, a u utvrđeno je da je upravljao vozilom u stanju teškog pijanstva sa 2,15 promila alkohola.
 
Treća osoba koju je predsjednik RS pomilovao je Desa Marić (49) iz Kotor Varoši. Nju je u februaru 2020. godine Osnovni sud Banjaluka osudio na godinu i po zatvora zbog krivičnog djela zloupotreba ovlaštenja u privredi, a Okružni sud Banjaluka je u novembru 2021. godine potvrdio ovu presudu.

“Odlukom o pomilovanju kazna zatvora u potpunosti se zamjenjuje uslovnom osudom. Okružni sud je dao negativno, a Ministarstvo pravde RS pozitivno mišljenje”, navodi se.
 
Osim troje osuđenika koji su pomilovani, predsjedniku RS je dostavljeno još sedam molbi za pomilovanje, a koje nisu uvažene, među kojima su osuđenici za zloupotrebe droga, razbojništvo, zloupotrebe službenog položaja i utaja.
 
Donošenje odluke o pomilovanju je, pored ustavnog prava predsjednika RS, i njegovo diskreciono ovlaštenje prilikom kojeg se uvažavaju opšti interes države i društva, opšte vrijednosti, princip resocijalizacije, humani i drugi relevantni razlozi kao i lične karakteristike pojedinačnog slučaja (porodične, zdravstvene, socijalne i ekonomske).
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )