FOTO: null

Ambasador Njemačke u BiH Kristijan Helbah i direktor Internešnel trast fonda /ITF/ Damjan Bergant potpisali su danas u Sarajevu ugovor vrijedan 800.000 KM namijenjenih za zaduživanje domaćih firmi da vrše deminiranje na dodatnim površinama u svim dijelovi

"Ovo je dobra stvar za humanitarno deminiranje u BiH", rekao je novinarima Helbah, dodajući da će nakon određenog vremenskog perioda, putem novog tendera, biti potpisani novi ugovori u visini od oko 1,7 miliona KM.

Prema njegovim riječima, njemačka vlada će norveškom projektnom partneru NPA dodijeliti oko milion KM kako bi na području Doboja-Usore očistili prostor od mina.

"U BiH i dalje ima oko 1.200 kvadratnih kilometara sumnjivih površina tako da je potreban dodatni napor domaćih vlasti da u saradnji sa međunarodnim partnerima efikasnije rade na deminiranju terena u BiH", rekao je Helbah.

Njemačka je za ovu godinu za humanitarno deminiranje u BiH predvidjela oko 3,5 miliona KM, a od 1997. godine od danas u te svrhe već je plasirala oko 56 miliona KM.

Bergant je rekao da ITF aktivno u BiH djeluje već 17 godina, te da je NJemačka jedan od najvećih donatora za akcije deminiranja u BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )