FOTO: InfoBijeljina

Domaći proizvodi poskupljuju iz dana u dan, a kao razlog novih cijena ekonomisti navode lošu privrednu aktivnost u Republici Srpskoj. Međutim, domaći proizvođači kažu da je poskupljenje neminovno jer su sirovine i repromaterijal značajno poskupjeli.

U moru aktuelnih poskupljenja, drastično je povećana cijena ulja, s prosjekom od tri marke, što govori da je ovaj proizvod skuplji za oko jednu marku od crnog zlata.
 
“Tu je opravdanje  da je došlo do poskupljenja uvozne sirovine, što se može i prihvatiti, iako su ranija opravdanja bila najčešće vezana za poskupljnje goriva”, ističe Jovan Vasilić iz Udruženja potrošača “Zvono”.
 
TIHO POSKUPLJENJE
 
Pritisnuti novim cijenama, kupci ni ne primećuju da je na tržištu prisutno tiho poskupljenje, kažu iz Udruženja potrošača.
 
“Možda jeiI bolje da sad znamo da je ulje poskupilo, barem je pakovanje od jedne litre ulja ostalo nepromijenjeno, jer se najčešće pojavljuje smanjenje gramaže. I tu je problem kada vam smanje gramažu a ostane cijena ista, a to se ne evidentira kao poskupljenje”, objašnjava Vasilić.
 
LOŠA PRIVREDNA AKTIVNOST
 
Svako novo poskupljenje, smatraju ekonomisti ruši već nezavidan  životni standard građana Srpske.
 
“Rastu značajno troškovi i cijene roba poljoprivrednih proizvoda, odnosno proizvoda hrane i komunalne potrošnje i stanovanja, a uglavnom je riječ o proizvodima koji u velikom procenti dolaze sa domaćeg tržišta, dakle od domaćih preduzeća. To je pokazatelj loše privredne aktivnosti i lošeg stanja kod naših proizvođača”, tvrdi prof. dr Milenko Stanić.
 
PROIZVODNJA DIKTIRA PRODAJNU CIJENU
 
Koliko domaći proizvodi gube bitku u konkurenciji govori i podatak da je uvezeno voće i povrće i pored carina jeftinije od domaćeg, a kao razlog poljoprivrednici navode više faktora.
 
 “Imali smo slučaj sada u ovoj godini da je cijena repromaterijala skuplja za 40 posto, a samim tim se poskupljuje i naša proizvodnja”, kaže Goran Simić, povrtar iz Velike Obarske.
 
PRELEVMANI MOGU ZAŠTITI PROIZVODNJU
 
“Zato mi tražimo zaštitu domaće proizvodnje,  da se uvedu prelevmani, da bi cijena bila jeftinija i naše domaće, jer bi prelevmani tu razliku u cijeni pokušali da balansiraju”, poručuje Savo Bakajlić iz Udružеnja  pоljоprivеdnikа sela Sеmbеriје i Majevice.
 
PROFIT NE IDE U RUKE SELJAKA
 
Zarobljen između troškova, uloženog truda i znoja, seljak osim plodova ne znači da uvjek ubire i profit.
 
“Prodajnu cijenu u suštini ne određuje proizvođač, nego nakupci, koji u velikom broju kreću se u tom lancu od proizvođača do potrošača koji upravo zbog toga dobija visoku cijenu”, tvrdi povrtar Simić.
 
PRINOS USLOVLJEN VREMENSKIM PRILIKAMA
 
Na razvoj poljoprivrede ne utiču samo subvencije i konkretne zaštitne mjere, kažu proizvođači, nego  klimatski uslovi.
 
“Sva proizvodnja…, lubenice, šljive i ostalo kasniće nekih 20 dana, dok je lubenica iz Makedonije već dospjela klimatski 20 dana prije naše lubenice i onda uđu enormne količine na naše tržište, a naš proizvođač nema kome prodati, jer je već dovezena lubenica”, objašnjava Bakajlić.
 
ROBNE ZALIHE NA IZDISAJU
 
Prognoze agrometeorologa najavljuju kašnjenje domaće proizvodnje, a sa druge strane, zalihe robne rezerve u BiH su na izdisaju, što će usloviti disbalans u tržišnim cijenama i prekomijerni uvoz robe sa strane.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )