FOTO: srpskainfo.com

Bosna i Hercegovina je sve manje sirovinska baza regije i svijeta, a sve više se na tržištima mogu naći finalni proizvodi sa oznakom “Made in BiH” -rekao je Enes Ališković, direktor Agencije za promociju izvoza u Spoljntrgovinskoj komori BiH.

U prvih petnaestak godina poslije rata na prvim mjestima liste proizvoda koje najviše izvozimo uglavnom su bile sirovine i robe niskog stepena obrade, odnosno takozvani poluproiozvodi. Tako su na ovoj listi dominirali drveni trupci, aluminij, željezo, kao i električna energija. Međutim, u posljednjih nekoliko godina stanje se bitno mijenja u korist proizvoda sa visokim stepenom obrade, odnosno finalnih proizvoda.

– To se posebno odnosi na udio namještaja kao finalnog proizvoda u izvozu drvne industrije. Osim namještaja povećava se i udio proizvoda iz oblasti metalske i mašinske industrije, koji spadaju u finalne proizvode, a to se posebno odnosi na autodijelove i određene mašine. Takođe, u ovu gripu spadaju i proizvodi namjenske industrije, koji bilježe znatan rast izvoza iz godine u godinu – kaže Ališković.

Kako piše indikator.ba, finalni proizvodi koji ostvaruju pozitivan pomak u izvozu su i iz oblasti proizvodnje lijekova, dok je prehrambeni sektor jedna od “boljki” jer uvozimo veliki broj proizvoda koje i sami proizvodimo. Međutim, i u ovom sektoru dolazi do povećanja izvoza određenih roba, posebno konditorskih i mliječnih proizvoda.

Po riječima Ališkovića, stopa rasta izvoza finalnih proizvoda otprilike jednaka stopi rasta ukupnog izvoza i iznosi oko deset odsto na godišnjem nivou.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )