FOTO: jabuka.tv

Iako su za uvođenje zaštitnih mjera vlastima BiH dali rok do prekjuče, upozorivši da će, u suprotnom, krenuti s organizacijom protesta, domaći farmeri su odlučili da sačekaju sljedeću sjednicu Savjeta ministara BiH.

Kako objašnjavaju, njihov zahtjev za uvođenje carina i taksi na uvoz svježeg i rashlađenog svinjskog i goveđeg mesa iz EU u ovu instituciju stigao je u međuvremenu, a nadaju se da će se naći na dnevnom redu sjednice koja bi trebalo da bude održana već naredne sedmice.
 
Poručuju da će, ako opet ne bude ništa od uvođenja pomenutih mjera, organizovati proteste, koji će, kako kažu, trajati sve dok njihov zahtjev ne bude ispunjen.
 
– Za njega prošli put nisu glasala tri bošnjačka ministra iz Savjeta ministara. Nadamo se pozitivnom ishodu, inače su protesti neminovni. Naravno da im se niko od nas ne raduje, ali više ne znamo kako da se zaštitimo od prekomjernog uvoza. Biće nam žao ako budemo morali da blokiramo uvoz raznih roba koje su građanima neophodne, ali nemamo izbora – kaže za Srpskainfo predsjednik Udruženja uzgajivača svinja RS, Mišo Maljčić.
 
U Savezu udruženja poljoprivrednih proizvođača RS naglašavaju da su, u međuvremenu, farmeri iz FBiH svoj zahtjev proširili i na zemlje CEFTA, što podržavaju i njihove kolege u Srpskoj.
 
– Zahtjev je u proceduri i čekamo sljedeću sjednicu Savjeta ministara, nakon čega ćemo znati šta nam je činiti – ističe za Srpskainfo predsjednik ovog saveza Stojan Marinković.
 
Posjetimo, u Gradiški i Bijeljini su 28. decembra 2020. održani masovni protesti poljoprivrednika, koji su uputili jasan i nedvosmislen zahtjev da se hitno uvedu zaštitne mjere za domaću proizvodnju i bude ograničen prekomjeran uvoz. Ukoliko njihovim zahtjevima ne bude udovoljeno, poljoprivrednici su poručili da će opet organizovati proteste na svim graničnim prelazima na kojima je dozvoljen uvoz poljoprivrednih proizvoda.
 
Ministar poljoprivrede RS, Boris Pašalić, nedavno je izjavio da bi uvođenje taksi trebalo da zaštiti domaću proizvodnju, a mesoprerađivače okrene domaćim stočarima, koji bi mogli da im obezbijede potrebne sirovine. I ministar spoljne trgovine BiH, Staša Košarac, nedavno je poručio da udruženja poljoprivrednika imaju njegovu podršku da se nađe rješenje oko zaštitnih mjera na uvoz svježeg i rashlađenog junećeg i svinjskog mesa.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )