FOTO: null

Više od 10.000 sirijskih izbjeglica početkom jeseni trebalo bi da stigne u BiH, od čega bi čak jedna trećina mogla da trajno ostane u ovoj zemlji!

Nakon što su pojedini zapadnoevropski mediji, prije svega ugledni njemački nedjeljnik "Špigl", nedavno objavili da BiH predstoji "vruća izbjeglička jesen", odnosno da će talas izbjeglica iz Sirije, gotovo izvjesno, uskoro promijeniti rutu i do zemalja EU pokušati da dođe preko BiH, sagovornici Pressa upozoravaju da bh. institucije apsolutno nisu pripremljene za takav scenarij te da, kako ističu, nije isključeno da značajan broj izbjeglih utočište zaista potraži u RS i FBiH.

- Izbjeglički talas zaustavio se u Srbiji, Makedoniji i Grčkoj zbog famoznog mađarskog zida, tako da je vrlo moguće da značajan broj ljudi, koji bježe od rata u Siriji i Iraku, pokuša da alternativnim putevima dođe do zemalja EU. Na jednom od tih puteva BiH zauzima značajno mjesto, tako da je vrlo moguće da se izbjeglički talas preusmjeri zapadno od Srbije - kaže za Press Aleksandar Radić, vojno-politički analitičar iz Beograda.


Radikali

Dodajući da bi se u tom slučaju pred vlastima u BiH, osim humanitarnog problema zbrinjavanja ogromnog broja izbjeglica, otvorila i brojna druga pitanja, kao što je prijetnja od IDIL-ovaca koji su ubačeni među nesrećne ljude, Radić ističe da praksa u svijetu pokazuje da skoro trećina izbjeglih iz ratnih područja trajno ostaje u zemlji koja ih je primila.

- Ako, na primjer, u BiH u prvom izbjegličkom talasu dođe 10.000 ljudi, sasvim je realno očekivati da njih oko 3.000 trajno ostane u vašoj zemlji. Što se broj izbjeglica koji prelaze preko teritorije BiH bude povećavao, proporcionalno će se povećati i broj onih koji će pokušati da se tu trajnije nastane. Poseban problem je to što među izbjeglicama sigurno postoji i određeni broj potencijalno opasnih ljudi i islamskih radikala. S obzirom na dokazane slabosti obavještajno-bezbjednosnog sistema u BiH, koji nije u stanju da prati čak ni bh. državljane koji su bili u IDIL-u, a zatim se vratili u zemlju, kako će tek biti spremni da prate ljude o kojima ne posjeduju nikakve podatke - pita se Radić.


Procjene

Inače, ministar bezbjednosti BiH Dragan Mektić prije dva dana je potvrdio da, prema posljednjim procjenama, postoji mogućnost da, kako je rekao, izbjeglice iz Sirije i Iraka promijene dosadašnju rutu i u sve većem broju počnu da dolaze u BiH.

- Ministarstvo bezbjednosti je već uradilo informaciju s procjenama, kao i prijedlog mjera. Radi se na dvije osnove, pri čemu je jedna bezbjednosna u pogledu identifikacije pojedinaca koji mogu biti prijetnja, a druga ona humanitarna, koja se odnosi na način kako prihvatiti izbjeglice i obezbijediti im hranu, medicinsku zaštitu i smještaj - rekao je Mektić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )