FOTO: null

Predstavnici agencija Ujedinjenih nacija u Bosni i Hercegovini, entitetskih minstarstava zdravlja i gradske vlasti donirali su danas mobilnu ginekološku zdravstvenu kliniku Javnoj zdravstvenoj ustanovi Dom zdravlja Doboj.

Predstavnica UNFPA Doina Bologa kazala je da je ova donacija  dobrodošla s obzirom na to da su Doboj  prošle godine zadesile tragične poplave.

“Nadam se da će sa ovom  donacijom Dom zdravlja Doboj moći pružati usluge u urgentnim situacijama te djelovati preventivno”, kazala je Bologa.

Naglasila je da je upotreba mobilnih klinika novitet u regiji i da su takve klinike potrebne u BiH jer postoji mnogo izolovanih područja.

“Mobilna klinika biće praćena dodatnom opremom za pružanje usluga iz domena spolnog i reproduktivnog zdravlja”, naglasila je.

Ginekolog u Domu zdravlja Doboj Jadranka Đuranović zahvalila je na vrijednoj donaciji te kazala da je od velikog značaja za primarnu zdravstvenu zaštitu, jer poboljšava način usluga na terenu.

“Omogućava nam da se približimo i onim područjima gdje nemamo opremu”, istakla je.

Još jedna mobilna ginekološka klinika donirana je danas Kliničkom centru Tuzla.

Ove dvije mobilne zdravstvene klinike su standardno opremljene ginekološkim stolom, mobilnom ultrazvučnom i drugom potrebnom opremom za hitnu pomoć kako bi se osigurao pristup brizi za majke koja uključuje pre i postnatalnu skrb te bezbjedan porod.  Ove mobilne klinike će se koristiti i u redovnim  i u vanrednim uslovima, kao i u hitnim situacijama, ukoliko se za to ukaže potreba.

Sredstva za nabavku dvije mobilnih klinika u vrijednosti  100.000 američkih dolara osigurao je Odjel za humanitarnu pomoć i civilnu zaštitu Evropske komisije (ECHO) u okviru UN-ovog Programa oporavka od poplava “Danas za nas”.

Ukupna vrijednost UN-ovog Programa oporavka od poplava iznosi 14,8 miliona američkih dolara, a finansira se sredstvima bilateralnih donatora.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )