FOTO: null

Povodom požara koji je izbio 31. oktobra 2017. godine u JU „Dom učenika Bijeljina“ Bijeljina i medijskih natpisa o razlogu požara, iz ove ustanove je na mejl redakcije portala InfoBijeljina stiglo saopštenje za javnost.

Saoštenje vam prenosimo u cjelosti:

„Dana 31. oktobra 2017. godine u 20.40 u JU „Dom učenika Bijeljina“ Bijeljina je izbio požar. Dežurni vaspitač i portir su odmah pristupili gašenju i lokalizovanju požara do dolaska vatrogasne službe koja je veoma brzo stigla na lice mjesta. Policija i hitna pomoć su takođe odmah bili na licu mjesta gdje su zajedno sa dežurnim radnicima u domu evakuisali sve učenike i studente koji su u tom momentu boravili u prostorijama ustanove. Prilikom evakuacije jedna djevojka je zadobila lakše povrede šake i nakon ukazane pomoći je vraćena u dom. Tri djevojke su se javile ekipi hitne pomoći na licu mjesta i nakon kraće intervencije su puštene, a dežurni ljekar hitne pomoći je konstatovao da nije bilo težih povreda. 

Požar, koji je izbio na prvom spratu u sobi broj 13 je brzo lokalizovan i ugašen, tako da je pričinjena samo materijalna šteta u jednoj sobi i dijelu hodnika, a čiji iznos će uskoro biti utvrđen. Neposredno nakon lokalizovanja požara i uviđaja koji je izvršen, svi učenici i studenti su vraćeni u svoje sobe, osim u sobu broj 13 i susjedne prostorije iz preventivnih razloga, a studenti iz tih prostorija su privremeno raspoređeni u druge. 

Pojedini mediji su pisali da je požar koji je izbio velikih razmjera, da je pričinjena ogromna materijalna šteta, da je dom opustošen i da ima više povrijeđenih što svakako nije tačno. Pored toga, neki mediji su prenijeli vijest da su uzrok požara neispravne instalacije i utičnice, što takođe ne odgovara istini jer se one redovno održavaju, ispituju i servisiraju. Dokumentacija vezana za periodično ispitivanje električne i gromobranske instalacije je redovno rađena i dostavljena nadležnim organima. U momentu kada je izbio požar, osigurači su iskočili i ugasili struju na tom dijelu sprata, tako da ne može biti govora o neispravnom stanju instalacija. Iako istražni postupak još nije završen, pretpostavlja se da je uzrok požara grijalica koja je upaljena i ostavljena bez nadzora u sobi. Moram napomenuti da posjedovanje i korištenje grijalica i drugih grejnih tijela u prostorijama doma nije dozvoljeno, te su iste nekoliko puta ranije oduzimane prilikom redovnih kontrola soba. Pored toga, netačna je i informacija o jako slabom grijanju u prostorijama doma. Dom ima svoje centralno grijanje i temperatura u trenutku izbijanja požara je iznosila 22,25 °C. 

Takođe, JU “Dom učenika Bijeljina” ima potpisan ugovor sa firmom koja se bavi održavanjem i servisiranjem protivpožarne zaštite, hidrantske mreže, protivpožarnih aparata i obukom radnika u slučaju požara. Ta dokumentacija je u skladu sa važećim zakonskim propisima i takođe je uredno dostavljena nadležnim organima. U trenutku izbijanja požara, dežurni radnici su upotrijebili protivpožarne aparate i svi su bili u funkciji. Imovina doma, učenici, studenti i radno osoblje su osigurani kod Osiguravajuće kuće “Dunav osiguranje” čiji su predstavnici evidentirali oštećenja prilikom požara i u toku je proces nadoknade štete. 

U JU „Dom učenika Bijeljina“ se odmah pristupilo hitnom postupku sanacije oštećenih prostorija koje će u što skorijem mogućem roku biti ponovo stavljene na raspolaganje našim korisnicima, a u ovom momentu rad naše ustanove i svakodnevne aktivnosti se nesmetano odvijaju.

Nadamo se da će se većina medija kao dosad i dalje profesionalno odnositi prema situaciji nastaloj u našoj ustanovi, da neće iznositi poluprovjerene i neprovjerene informacije i na taj način ugroziti istragu i onemogućiti istražne organe da utvrde sve činjenice.”

S poštovanjem, Direktor JU “Dom učenika Bijeljina”
Vladimir Vulović



Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )