FOTO: glassrpske

Dom naroda Parlamenta BiH nije prihvatio da na današnjoj sjednici razmatra prijedlog o ukidanju akciza na gorivo.

Prijedlog izmjene Zakona o akcizama po hitnom postupku nije prošao jer nije bilo entitetske većine.
 
Protiv hitne procedure razmatranja ovog zakona bili su delegati SNSD-a, a nakon glasanja sjednica je završena.
 
Delegat Kluba srpskog naroda u Domu naroda parlamenta BiH Dušanka Majkić rekla je da postoji konsenzus da se nešto mora učiniti da se smanje cijene naftnih derivata, ali da to otvara brojna strateška pitanja na koja treba odgovoriti.
 
Majkićeva je, tokom rasprave o hitnoj proceduri za razmatranje Prijedloga zakona o izmjenama i dopunama Zakona o akcizama BiH, navela da zadatak nije lak i da se ne smije pogriješiti i donijeti odluka na prečac.
 
Ona je ukazala da mnoge partije u godinama izbora posežu za izmjenu zakona o PDV- u i akcizama.
 
"To je ono o čemu maštaju sve političke partije kako bi sebi mogli uknjižiti nešto što bi moglo koristiti na skorašnjim izborima. To nije pametno sa aspekta u donošenju konačne odluke šta time dobijamo, a šta gubimo", navela je Majkićeva.
 
Ona je upitala zašto ne postoji mišljenje Upravnog odbora /UO/ Uprave za indirektno oporezivanje (UIO) koji je ključan za davanje saglasnosti i vršenje ovih promjena.
 
"Nije to slučajno, znalo se da će parlamentarci pred svake izbore jurišati na promjene ovih zakona i zato je učinjeno to. Ako u UO UIO sjedi šest ljudi, odnosno tri ministra finansija, tri čovjeka koji su eksperti u oblasti finansija znači da će uraditi analitički sve ono što može pomoći da odluku koji parlament donosi da bude ispravna", navela je Majkićeva.
 
Nikola Špirić, zamjenik predsjedavajućeg Doma naroda Parlamentarne skupštine BiH, rekao je da neće podržati hitnu proceduru i da treba dati šansu Upravi za indirektno oporezivanje i entitetskim vladama da daju svoje mišljenje.
 
"Spriječićemo mogućnost da usvajanjem ovog zakona punimo džepove trgovcima", rekao je Špirić.
 
Srpski delegat Mladen Bosić smatra da je hitna procedura za prijedlog zakona o ukidanju akciza na gorivo na ograničeni period potrebna zato što je, kako kaže, situacija sa snabdijevanjem i naglim rastom cijena goriva vanredna, zbog čega treba zaštititi građane i privredu BiH.
 
Bosić je izrazio nezadovoljstvo što vlasti BiH, kako tvrdi, nisu do sada uradile ništa u vezi sa ovim, vodeći računa kako će se to odraziti na punjenje budžeta.
 
"Valjda je logično da vlasti preuzmu dio krize na sebe kako bi građani prebrodili krizu, ovo nije samo poskupljenje goriva, nego životnih namirnica", rekao je Bosić.
 
Denis Bećirović iz Kluba bošnjačkih delegata rekao je da su hitnost održavanja sjednice i usvajanja zakona o ukidanju akciza nesporni.
 
"Sad kad je opozicija nešto predložila, pozicija pokušava to da sruši", dodao je Bećirović, koji je naveo da "hitnost zahtijeva i smanjenje stope PDV-a".
 
Majkićka je takođe podsjetila da najmanje 10 godina traju rasprave sa Upravom za indirektno oporezivanje o diferenciranoj stopi PDV-a.
 
Prema njenim riječima, stručnjaci navode da BiH ima najnižu stopu PDV-a, kao i insistiranje EU na jedinstvenoj stopi kao lakšoj za obradu i boljoj za sprečavanje manipulacija u odnosu na diferenciranu.
 
"Ovo je politički stav parlamentaraca, a potreban nam je stav stručnjaka", istakla je Majkićeva.
 
Zahtjev za hitnu proceduru podržao je i hrvatski delegat Zlatko Miletić, koji smatra da je građanima potrebna hitna pomoć, ali da je propust organizatora što na sjednicu nisu pozvani predstavnici nadležnih institucija da kažu svoje mišljenje o ukidanju akciza.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )