FOTO: srpskainfo.com

Slavonci posljednjih mjeseci slabije nego prije odlaze u BiH po gorivo, zato što su se cijene praktično izjednačile, a neke su vrste u BiH čak i skuplje, ali ponovo je došlo do obrta.

Nakon današnjeg poskupljenja benzina u Hrvatskoj, ponovo im se isplati puniti i rezervoare preko Save, pišu zagrebački mediji.
 
Na pumpama u BiH benzin je 0,11 evra jeftiniji. Naprimjer, na pumpi u Brodu litra benzina stoji 2,5 KM.
 
S obzirom na to da kurs evra u trgovinama u BiH  iznosi 1,93 KM, lako je izračunati da će onaj ko napuni rezervoar do vrha (45 litara) uštedjeti gotovo pet evra.
 
Na uštedu, međutim, ne mogu računati vlasnici dizelaša, jer je cijena te vrste goriva jednaka i u Hrvatskoj i u BiH, odnosno 1,51 evro po litri.
 
"Često idem u kupovinu u BiH. Prehrambeni proizvodi u prosjeku su 20 do 30 posto jeftiniji, lijekovi takođe, pa supruga i ja kupimo ono što se smije prenositi. Sada ću opet kupiti i gorivo jer se isplati", rekao je Slavko iz Slavonskog Broda za Večernji list.
 
Zbog znatno nižih cijena pojedinih proizvoda, naoročito duvana , lijekova, hrane i pića, Slavonci se već godinama odlučuju za šoping u BiH.
 
Pogodnost prekogranične kupovine je i povrat poreza na dodantu vrijednost, koji se u BiH obračunava po jedinstvenoj stopi od 17 odsto. Pravo na povrat PDV-a strani državljani ostvaruju kupovinom robe u vrijednosti od najmanje 100 KM.
Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )