FOTO: null

Dugovanja za doprinose koja godinama pritiskaju zdravstvo Srpske dostigla čak 216 miliona. Lekari i radnici u zdravstvu overavaju knjižice iako im nije uplaćeno osiguranje.

Ukupni dugovi 62 zdravstvene ustanove u Srpskoj "teški" su čak 513 miliona maraka, a od toga za doprinose duguju 216 miliona.

Lekari i radnici u zdravstvu u Srpskoj overavaju knjižice u Fondu zdravstvenog osiguranja iako im nije uplaćeno osiguranje. Kada odlaze u penziju, čeka se uplata doprinosa i spajanje staža jer je Vlada Republike Srpske donela zaključak da se moraju odmah uplatiti zaostali doprinosi za one koji idu u penziju.

Željko Šukalo, predsednik Samostalnog sindikata radnika u zdravstvu i socijalnoj zaštiti, kaže, za "Novosti", da meseci prolaze, a nema konkretnih rešenja problema uplate doprinosa za radnike u zdravstvu.

"Doktori i svi radnici u zdravstvu rade sada na crno jer nemamo uplaćene doprinose, i to je paradoks koji je sigurno jedini u regionu. Sad imamo situaciju da oko 70 zdravstvenih ustanova u Srpskoj ne uplaćuje doprinose redovno. Ako se tako nastavi, preti nam kolaps. Mi sada knjižice overavamo iako nemamo uplaćene doprinose i u penziju kad idemo moramo da se uzdamo u poslodavce da će nam spojiti staž, a konkretnih rešenja nema, što je veoma zabrinjavajuće", kaže Šukalo.

S druge strane, Milenko Granulić, predsednik Sindikata zdravstva Republike Srpske, kaže za "Novosti" da je sindikat napravio niz zahteva za Ministarstvo zdravlja i Vladu Srpske.

"Tražićemo rešavanje problema oko doprinosa, a planiramo i potpisivanje granskog kolektivnog ugovora radnika u zdravstvu, zbog budućih vremena i zaštite svih radnika", kaže Granulić.

On ističe da više nije samo pitanje neuplaćivanja doprinosa radnicima u zdravstvu Republike Srpske, već je potrebno konačno reći javno ko je odgovoran za ovakvu situaciju.

"Dugovanja rastu iz mesec u mesec po nekoliko miliona. Neko mora konačno da odgovara za ovoliki dug prema radnicima u zdravstvu. I dok se ne preseče i pronađu krivci, agonija radnika u zdravstvu se nastavlja", naš sagovornik.

Dr Nenad Stevandić, predsednik "Ujedinjene Srpske" i dugogodišnji radnik Kliničkog centra Banjaluka, kaže za "Novosti" da su bivši ministri zdravlja Srpske doveli do ovakve situacije jer nisu poštovali osnovne principe rada.

"Znanje, oprema, organizacija, kontrola i superkontrola. Da se ovi principi poštuju u zdravstvu ne bi bilo danas milionskih dugovanja", kaže Stevandić.

On ističe da je društvo u Republici Srpskoj ovakvim odnosima ponizilo doktore i sve koji brinu o zdravlju građana.


MINISTAR: TRAŽIMO REŠENjA

Dragan Bogdanić, ministar zdravlja i socijalne zaštite Republike Srpske, kaže da će Vlada Srpske u razumnom roku izaći sa predlogom mera za rešavanje problema u zdravstvu.

On ističe da su u toku razgovori sa Svetskom bankom jer je u Reformskoj agendi Vlada Srpske tražila da pomoć budžetima ide za stabilizaciju zdravstvenog sektora u Srpskoj.

"Tražićemo i druge modalitete da rešimo u što kraćem roku problem dugovanja zdravstvenih ustanova za doprinose prema Poreskoj upravi Republike Srpske, koja trenutno iznose 216 miliona KM", naveo je Bogdanić.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )