FOTO: InfoBijeljina

Nataša Bajalović iz Bijeljine, doktor molekularne biologije, koja živi i radi u Singapuru, otišla je sa ovih prostora jer nije mogla da nađe posao. Njen talenat su prepoznali u toj dalekoj zemlji, koja joj je dala stipendiju, pokrila sve druge troškove i obezbijedila platu za vrijeme trajanja doktorskih studija. U intervju za InfoBijeljina govori o svom naučnom radu, izazovima u bavljenju ovom naukom i zemlji u kojoj živi.

- Osnovnu školu i gimnaziju sam završila u Bijeljini i upisala Molekularnu biologiju i fiziologiju na Biološkom fakultetu, na PMF-u u Beogradu. Doktorske studije sam završila na Nanyang Technological University, Singapore. Tema mog doktorata je bio uticaj hormona progesterona u razvoju i tretmanu određenog tipa raka dojke - “Defining the role of progesterone receptor and progestin in luminal breast cancer cells.”

INFOBIJELJINA: Kada ste bili potpuno sigurni da je molekularna biologija oblast koja vas zanima? 

Nataša: Otprilike u četvrtom razredu srednje škole sam znala da želim da studiram ili medicinu ili molekularnu biologiju. U to vrijeme genetika mi je bila posebno interesantna, tako da sam se na kraju odlučila za molekularnu biologiju. 

INFOBIJELJINA: Šta je u toj nauci za vas bio najveći izazov i kako ste otišli u Singapur? 

Nataša: Poseban izazov je razviti takozvani “critical way of thinking”- gdje svaku sitnicu, svaku pojavu i promjenu ma koliko ona izgledala malena, treba raščlaniti na najsitnije moguće detalje i analizirati ponovo i ponovo. Aplicirala sam za Singapore Internatinal Graduate Award (SINGA) stipendiju, i nakon dva intervjua dodijeljena mi je stipendija koja pokriva troškove studiranja, upisa zdravstvenog osiguranja, zatim troškove avionske karte. Ova stipendija takođe obuhvata i mjesečnu platu četiri godine, koliko traju doktorske studije u Singapuru. 

INFOBIJELJINA: Kakvi su vaši dalji planovi?
 
Nataša: Odmah nakon doktoriranja, ponuđen mi je posao na drugom Univerzitetu u Singapuru, gdje ću da nastavim naučno-istraživački rad, ali u drugoj oblasti, što mi je jako bitno za nastavak kako akademske tako i van-akademske karijere, kojoj sam u ovom trenutku malo više naklonjena. 

INFOBIJELJINA: Zašto ste se odlučili da odete i kakva je zemlja u kojoj trenutno živite, šta vam se dopada, a šta ne? 

Nataša: Nakon završetka studija, par godina nisam mogla da nađem posao u struci, tako da je logičan sled događaja nažalost, bio odlazak iz zemlje. Singapur je izuzetno organizovana država sa striktnim zakonima koji se poštuju. Ovdje kriminala praktično i nema, tako da je potpuno bezbjedno ići u bilo koji dio grada bilo kada. Kazne su ogromne čak i za bacanje papirića na ulici ili pušenje na neoznačenim mjestima. Pušenje u zatvorenim prostorijama je strogo zabranjeno. Cigarete i alkohol se smatraju luksuzom, tako da im je i cijena prilično visoka. Mito i korupcija su strogo zabranjeni, tako da mislim da strogim zakonima i visokim kaznama moze svaka zemlja da se dovede u red.
 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )