FOTO: null

Monte Karlo - Sredinom sezone vjerovatno niko ko iole prati tenis nije ni pomislio da će se Novak Đoković na kraju godine grčevito boriti da ostane na prvom mjestu ATP liste, ali je Endi Marej malo-pomalo smanjivao prednost i sada ima realne šanse da bude

Recimo, na listi najboljih tenisera koja je objavljena 9. maja ove godine Đoković je imao čak 9.025 bodova više od Mareja i Rodžera Federera, koji su tada imali isti broj bodova, a pet mjeseci kasnije ta prednost je samo 2.415. Britanac je žestoko pritisnuo Srbina na kraju sezone, igra odlično i više ne krije da želi da preuzme vrh.

- Sada vjerujem da mogu na vrh, imam finu priliku za to i daću sve od sebe da to ostvarim. Novak se sigurno neće predati i očekujem i njegove dobre partije u finišu sezone - rekao je Marej nakon osvajanja turnira u Šangaju.

Ako izuzmemo masters u Kanadi, Đoković je izgubio bodove na svakom turniru nakon Rolan Garosa. Tada je dao sve od sebe da kompletira titule na svim grend slemovima i otkako je to uradio, kao da je ispunio svoj cilj. Ne krije da se zasitio tenisa, a na loše rezultate uticale su i povrede zbog kojih je propustio turnire u Sinsinatiju i Pekingu. Đoković se vratio na teren u Šangaju, a tamo nije igrao u dobroj formi i pitanje je da li će uspjeti da je podigne do 31. oktobra kada kreću nova iskušenja u Parizu. Đoković je prošle godine osvojio titulu, a Marej igrao finale, tako da obojica brane mnogo bodova. Treba napomenuti da će Marej prije toga učestvovati na turniru serije 500 u Beču, gdje može profitirati jer nije igrao prošle sezone. Takođe, Britanac će izgubiti 275 bodova iz Dejvis kupa, a posljednji turnir na kojem će igrati najbolji teniser današnjice je završni masters u Londonu, gdje Novak brani 1.300, a Marej 200 bodova.

Inače, nova ATP lista karakteristična je po tome što se prvi put nakon 13 i po godina Federer i Rafael Nadal nalaze van prvih pet. Španac je sad šesti, a Švajcarac osmi. Od ostalih srpskih tenisera Viktor Troicki je 28, Dušan Lajović 78, a Janko Tipsarević 140. igrač svijeta.

ATP lista

1. (1.) Novak Đoković (Srbija)       12.900

2. (2.) Endi Marej (V. Britanija)   10.485

3. (3.) Sten Vavrinka (Švajcarska)         5.820

4. (6.) Miloš Raonić (Kanada)      4.690

5. (4.) Kei Nišikori (Japan)          4.650

*Broj u zagradi prošlosedmična pozicija

Opcije da Đoković zadrži prvo mjesto

1. Ako Marej osvoji Beč i Pariz (+900), a ne trijumfuje na završnom mastersu (brani 200), Đoković mora da slavi u Londonu (brani 1.300, sa svim pobjedama može da dobije 1.500), a može da preskoči Pariz (brani 1.000).

2. Ako Marej osvoji Beč (+500), izgubi finale Pariza od Đokovića (brani 600), onda Srbin mora da izbori finale završnog mastersa (najmanje 800 ili 1.000) ili da dobije sva tri meča u grupi (600).

3. Ako Marej osvoji Beč (+500) i završni masters (+1.300 ili 1.500), ispadne u istoj fazi kao Đoković u Parizu, Srbin mora da dobije dva meča u Londonu (400).

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )