FOTO: null

Minus na računu RiTE „Ugljevik“ iz 2014. godine se u kontinuitetu prenio i u 2015. godinu koja je završila sa konsolidovanim gubitkom od 18,2 miliona KM, rečeno je danas u ovom elektro-energetskom preduzeću nakon sastanka rukovodstva sa resornim ministrom

Vlada Republike Srpske očekuje od Uprave RiTE “Ugljevik” da vrlo brzo, nakon što se izvještaj o poslovanju usvoji, istovremeno sačine i jasan plan konsolidacije i prevazilaženja problema i poboljšanja poslovanja, rekao je ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić.

"Koje mjere će preduzeti, to zavisi od njih. Vlada će samo moći da ocijeni da li su te mjere dovoljne ili ne i da li mogu da dovedu do rezultata ili ne mogu. Mi želimo rezultat – bolji nego što je bio u prethodnim godinama", kaže Đokić.

"Ono što se ovdje u Ugljeviku, i u Gacku, i u svakom drugom preduzeću mora uraditi, jeste da se maksimalno racionalizuju troškovi. Istina je da su se ti troškovi bitno smanjivali u prethodnim godinama, ali to nije dovoljno. Ima još prostora za poboljšanje", dodaje ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske.

Đokić je naveo da RiTE "Ugljevik" treba da prođe kroz kapitalni remont, te da uđu u proces odsumporavanja štetnih gasova.

"Prije toga je neophodno ugraditi filtere koji su kao projektna aktivnost već duže vrijeme prisutni ovdje. U takvoj aktivnosti nas bitno sputava Zakon o javnim nabavkama, vrlo komlikovane procedure koje taj zakon nameće, i one u ovom trenutku pokazuju da RiTE "Ugljevik", zbog takvog postupka, može biti znatno oštećen", naglašava Đokić.

Uprava naglašava da je jasno šta ih očekuje u narednom periodu.

"Ohrabrujuće je da smo u periodu od 3. februara, od kada sam na čelu preduzeća, uspjeli da stabilizujemo proizvodnju, da se značajno odmaklo na planu kvalitetne pripreme remontnih aktivnosti, smanjeni su i određeni troškovi, racionalnije se pristupa svim nabavkama, pa i onim investicionog karaktera", kaže v.d. direktora RiTE "Ugljevik" Đorđe Popović.

Dodaje da ono što najviše opterećuje finansijsko poslovanje RiTE "Ugljevik" jeste ukupan broj radnika, izdvajanje za plate i druga lična primanja koja dostižu procente koji nisu adekvatni, ali da to istovremeno ne znači da će radnici biti otpuštani ili da će plate biti smanjivane.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )