FOTO: Srpska info

Sjednica Glavnog odbora Socijalističke partije u Doboju počela je u nedelju tek nakon što su iz prostorija izbačeni članovi ove partije, koji su htjeli da se obrate rukovodstvu. Zbog toga je početak sjednice na kojoj je potvrđena ranija odluka Izvršnog odbora da se iz stranke isključe Goran Selak, narodni poslanik i šef Gradskog odbora SP u Banjaluci, Maksim Skoko, šef Kluba poslanika SP u Narodnoj skupštini RS, i Milenko Savanović, funkcioner ove stranke, kasnio tri sata.

Isključeni članovi poručili da je sjednica nelegalno sazvana, te da je i odluka o isključenju takva.

- Nije završena procedura našeg isključenja jer konačna odluka o isključenju se donosi tek nakon provedene žalbe Statutarnoj komisiji, koju ćemo uputiti. Što zbog nelegalnosti sazivanja Glavnog odbora, a najavljujem je i iz suštinskih razloga zato što prilika za drugačije mišljenje u SP nije smjela i nije mogla biti razlog za bilo čije isključenje - izjavio je Skoko i dodao da će u Narodnoj skupštini i dalje djelovati kao klub sve dok odluka o isključenju ne bude postala zvanična.

S druge strane lider SP Petar Đokić kaže da je pomenuti trojac isključen jer su odbili da se javno izvine partiji i njenom predsedniku.

- Ostavili smo prostora da neki narodni poslanici mogu promijeniti svoj stav, ostavili smo im prostora za korekciju, ali ovi koji su zaista načinili i intenzivno djelovali oni su morali biti isključeni na osnovu ocjene da su grubo prekršili statut naše partije. Mi smo ponudili jedan tekst izjave našim poslanicima kako bi je javno pročitali, da priznaju da su grubo prekršili program i statut SP, da se izvine svim organima, članovima, predsedniku za ishitren potez. To nisu mogli da prihvate - izjavio je Petar Đokić.

Izvori "Novosti" iz SP kažu da se nastala situacija u cjelini, gdje grupa poslanika SP traži smjenu predsednika Petra Đokića ne može riješiti, unutarstranačkom represijom i "guranjem pod tepih" naraslog nezadovoljstva u redovima SP.

- Postupak "pobunjenih" narodnih poslanika, odnosno zahtjev za smjenu ministra Đokića, ali ponajviše unutarpartijski odgovor ministra Đokića, otvara novo do sada neviđeno poglavlje u našoj parlamentarnoj praksi. Ministar čiju smjenu, zbog mnogobrojnih afera, zahtjevaju njegove partijske kolege i istovremeno narodni poslanici u Narodnoj skupštini, odlučuje da na njih izvrši pritisak, bez presedana u parlamentarnoj praksi i da ih represijom prinudi na poslušnost i reviziju vlastitih stavova iskazanih u Narodnoj skupštini. Odnosno da ih izbaci iz stranke i tako ostane bez kluba poslanika. Ovo je postupak kakav se ne viđa ni u totalitarnim režimima. Postupak, kakav bi u svakoj parlamentarnoj demokratiji okončao političku karijeru svog tvorca - poručuju izvori iz SP za "Novosti".


IZVJEŠTAJ MUP

MUP Srpske je lane protiv Petra Đokića, ministra energetike podnio izvještaj Republičkom javnom tužilaštvu, zbog sumnje da je učestvovao u nezakonitim radnjama u slučaju EFT "Rudnik i termoelektrane Stanari". I premijer Srpske Radovan Višković je tražio njegovu smjenu, ali je Đokić uspio da se izvuče.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )