FOTO: null

Lider Socijalističke partije /SP/ Petar Đokić poručio je večeras da socijalisti u Republici Srpskoj i BiH nastavljaju svijetlu borbu za ravnopravnost i veći društveni aktivizam žena.

Đokić je rekao da SP tradicionalno, povodom 8. marta, organizuje skup Aktiva žena SP na kojem su prisutni predstavnici opštinskih odbora, na nivou delegacija opštinskih odbora aktiva žena iz Repubike Srpske i dijela Federacije BiH, članica SP. 

"Na ovaj način pokazujemo da smo partija koja veoma njeguje vrlo važnu odrednicu svoga političkog programa, a koji se odnosi na ulogu žena u društvu, na ravnopravnost u društvenom i političkom životu naše zemlje, o tome koliko su žene važan društveni stub", rekao je Đokić na obilježavanju Dana žena u Hotelu "Sveti Stefan" u Dvorovima. 

On je naglasio da je programska aktivnost socijalista, putem organizovanja Aktiva žena još od osnivanja davne 1993/1994. godine, kasnije korištena i za druge političke stranke koje su, slično socijalistima, organizovale svoje aktive i asocijacije. 

"Nama je veoma važno da još jednom potvrdimo da je 8. mart datum koji je označen kao povod za sveopšti pokret žena u svijetu, kada je začeta ideja da se ženama osigura veći nivo ravnopravnosti i pune slobode, kojih, nažalost, do tada nije bilo", rekao je Đokić podsjećajući da su upravo socijalisti bili nosioci te ideje i tog pokreta više od stotinu godina. 

Đokić je dodao da ga posebno raduje činjenica da socijalisti u Republici Srpskoj i BiH nastavljaju svijetlu borbu za ravnopravnost, za veći društveni aktivizam žena te za punu podršku ženi, u svakom pogledu koja joj treba i u društvu i u porodici... 

"Mi socijalisti ostajemo dosljedni onome što je dio našeg programskog sadržaja i u tom pogledu i radujemo se činjenici da su žene vrlo zastupljene u strukturama SP i da su na taj način zastupljene i u organima vlasti, tamo gdje u njoj participiramo. Žene su članice Vlade Srpske u ime SP, članice parlamenta, direktori u pojedinim javnim ustanovama", rekao je lider SP Petar Đokić. 

On je dodao da na ovaj način SP potvrđuje i pretvara u djelo ono što je njenim programom zacrtano.

Predsjednik Aktiva žena Socijalističke partije Milka Glamočić podsjetila je da istorija 8. marta govori da je to dan borbe za ekonomsku, političku i socijalnu ravnopravnost žena. 

"Danas, više nego ikad, važno je podsjetiti da prava koja žene danas imaju nisu im jednostavno data, za njih su se morale boriti i izboriti. Ta borba bila je često žestoka i teška i zato i ovogodišnje obilježavanje Dana žena shvatamo kao nastavak borbe za rodnu ravnopravnost i priliku da još jednom dokažemo da mi socijalisti zastupamo demokratsko, solidarno i pravedno društvo koje će svim našim građanima omogućiti dostojanstven, siguran i kvalitetan život", rekla je Glamočićeva. 

Ona je napomenula da SP vodi računa o svojim članicama te da ima veliki broj žena na visokopozicioniranim i odgovornim funkcijama u Vladi Republike Srpske. 

Predsjednica Aktiva žena SP Bijeljina Biljana Cvjetković istakla je da je posebno zadovoljstvo što žene socijalisti na nivou Republike Srpske ove godine prvi put obilježavaju 8.mart. 

"Nadam se da će ovo postati tradicija, a večeras je svakako i dobar povod da se kaže da je 8. mart legat socijalista, socijaističke ideje, te da SP to tako želi i mora da sprovodi u djelo", rekla je Cvjetkovićeva. 

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )