FOTO: null

Lider Socijalističke partije Petar Đokić rekao je da su sa koalicionim partnerim /DNS i SNSD/ razgovarali o zajedničkom nastupu na loklanim izborima naredne godine i da za to postoji načelna spremnost.

"Prije toga treba riješiti nekoliko pitanja koja su u vezi sa radom nekoliko lokalnih zajednica. Postoje određeni problemi u nekoliko opština u našim odnosima", rekao je Đokić i dodao da smatra da je te probleme moguće riješiti.

On je naveo da, ukoliko se dogovori saradnja u smislu da socijalisti istupe iz koalicije sa drugim partijama, tada i SNSD treba istupiti iz koalicije sa SDS i PDP u nekim opštinama.

"To treba da bude usaglašeni korak koji ćemo učiniti kada sva pitanja koja su u vezi narednih izbora dogovorimo", rekao je Đokić novinarima na novogodišnjem prijemu Socijalističke partije u Banjaluci.

On smatra da izbori trebaju biti održani, ali da podržava i ideju objedinjavanja izbora.

"Racionalnost u izbornom procesu konačno treba da se desi u BiH, a to znači spajanje izbornih aktivnosti. Na taj način treba da uđemo u period stabilnijeg rada, nakon što se dobiju četvorogodišnji mandati. Oni koji budu izabrani tada mogu u miru da preuzimaju odgovornost i da sprovode reforme koje programski najavljuju", istakao je Đokić.

Novogodišnjem prijemu Socijalističke partije prisustvovali su predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, premijer Srpske Željka Cvijanović, kao i ostali predstavnici političkog, društvenog i privrednog života Srpske.


Đokić: Praznik Republike Srpske ostaje 9. januar

Predsjednik Socijalističke partije Petar Đokić poručio je da 9. januar ostaje praznik Republike Srpske kao dan njene državnosti i da to niko ne može osporiti.

Đokić smatra da će Republika Srpska iskoristiti sva pravna sredstva kada je riječ o odluci Ustavnog suda BiH u vezi sa Danom Republike Srpske.

"Jedna od naših mogućnosti je da tražimo preispitivanje takve odluke", rekao je Đokić novinarima u Banjaluci.

U Narodnu skupštinu Republike Srpske juče je zvanično stigla odluka Ustavnog suda BiH kojom se usvaja zahtjev bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića za ocjenu ustavnosti Zakona o praznicima Republike Srpske, a odredba kojom je za Dan Republike određen 9. januar proglašena je neusklađenom sa Ustavom BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )