FOTO: null

Ministar industrije, energetike i rudarstva Republike Srpske Petar Đokić izjavio je da je politička i destruktivna odluka Ustavnog suda BiH da Dan Republike Srpske 9. januar nije ustavan, duboko povrijedila sve Srbe koji žive u Republici Srpskoj.

"Čak i Bošnjaci sa kojima sam razgovarao smatraju da takvu odluku nije trebalo donositi. Dakle, i oni su u njoj prepoznali opasnost", rekao je Đokić. 

On je sinoć za televiziju "K3" dodao da je ta odluka destruktivna po politički život u BiH, te da oslikava karakter onih koji su njeni inicijatori. 

"Inicijator je bio član Predsjedništva BiH Bakir Izetbegović, neko kome smeta što Republika Srpska ima svoju istoriju, koja potiče iz devedesetih godina /20. vijeka/", rekao je Đokić. 

On je podsjetio da je Republika Srpska počela da se razvija 1991. godine kao ideja, koja je oblikovana krajem te godine. 

"Potvrđena je 9. januara 1992. godine. Sticajem okolnosti na taj dan je vjerski praznik, ali ako pogledate pravoslavni kalendar svaki dan je neka svetkovina", istakao je Đokić. 

Prema njegovim riječima, ne bi trebalo da vrijeđa Bošnjake to što je tog dana Sveti Stefan koji je uzet da bude slava Republike Srpske. 

"To nije ni protiv Bošnjaka, kao ni protiv Hrvata, koji su to razumjeli i njihove sudije prilikom glasanja nisu glasale za takvu odluku", ocijenio je Đokić. 

On je naveo da Bošnjaci u Srpskoj uživaju prava jednaka pravima Srba. 

"Oni koji hoće da politizuju svoj status ovdje i da dokazuju nešto drugo, tvrdeći da su im neka prava uskraćena, su ljudi koji ne žive ovdje sa dobrom voljom i željom da nam svima bude dobro", poručio je Đokić. 

Đokić kaže da se Srbi ne bore protiv odluka Bošnjaka koji su odredili koji su to dani njima važni u njihovoj istoriji, ali kaže da Srbima ne bi nikada palo na pamet da pokreću takvu inicijativu i da osjećanja Bošnjaka vrijeđaju tako što će ukinuti te dane kao praznike. 

On žali što se politika umiješala u donošenje odluke Ustavnog suda BiH, koja je mnoge stvari vratila nazad, te dodatno podstakla nepovjerenje. 

"Ako neko ima dovoljno drskosti da napada, osporava i vrijeđa ono što vam je svetinja – šta onda još možete očekivati od njega. Inicijatori odluke Ustavnog suda BiH svojim ponašanjem sve više svakog dana nas guraju od ideje zajedničkog dogovora, te da sami sebi biramo svoj put", upitao je Đokić. 

On je rekao da to slabi odnose, dostignuti napredak u zemlji, kao i napore da se ide naprijed. 

Đokić je naveo da BiH može da preživi jedino ako sva tri naroda budu jednaka.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )