FOTO: null

Sve je u najboljem redu, dobro smo, rekao nam je Ljiljan Maksimović iz Bijeljine, nakon što je s još dvojicom sugrađana, te troje srbijanskih planinara, helikopterom evakuisan s visoravni Štavna, na crnogorskoj planini Komovi, gdje su danima bili zavijani

Sve to vrijeme oni su bili smješteni u vikendici lokalnog mještanina, a Maksimović kaže da su bili u kontaktu s rodbinom, koja nije imala razloga za zabrinutost.

"Nije bilo panike. U principu, imali smo hrane, vode, a pola vremena i struje. Oko 70 odsto vremena imali smo i signal za mobilni telefon", prisjeća se Maksimović, koji je bio zavijan sa sugrađanima Nedeljkom Stevanovićem i Denisom Ivanovićem, kao i Srbijancima Draganom Pavlovićem, te dvije dame - Gordanom Škrbić i Draganom Jovanović.

Škrbićeva je ispričala za "Nezavisne" da su zahvalni ljudima iz crnogorske spasilačke ekipe, koji su helikopter do njih danas spustili po najvećoj magli.

"Šta da vam kažem, pilot Ilija Rovčanin helikopter je spustio na žilet, ako mogu tako da kažem. Kada smo ga mi pozvali, magla nije bila tolika, a kada je doleteo, ona se spustila. Ali, čovek je to odradio tako da nemamo reči", naglasila je Škrbićeva.

Sudeći prema njenim riječima, rodila su se i neraskidiva prijateljstva.

"Pogotovo ovi momci iz Republike Srpske, to su dečaci koje čovek može samo da poželi da ih ima za prijatelje", navela je Škrbićeva.

Ivanović je rekao za "Nezavisne" da je riječ o odličnoj ekipi i da nisu bili u opasnosti.

"Ni naša rodbina nije paničila, mi smo planinari, nismo deca. Prosto nas je zadesilo nevreme koje ni ovde ljudi nisu zapamtili. Organizovali smo se za hranu i vodu tako da naše zalihe traju što duže", navodi Ivanović, koji je, baš kao i njegovi sugrađani, član Planinarsko-ekološkog društva Majevica.

Pomogli su im, prisjeća se, i lokalni mještani.

"Nismo bili životno ugroženi, jedino što prosto nismo mogli da se spustimo, niti su mogli da dođu do nas bez helikoptera", rekao je Ivanović.

On kaže da su na Komove otišli u prošlu nedjelju, te da je u srijedu bilo jako lijepo vrijeme, a u četvrtak su namjeravali da se spuste.

"Međutim, tokom noći je napadao sneg. Sutradan smo prtili, oko kilometar i po smo prešli i vratili se. Ponovo je potom napadao još jedno metar i po snega i tada smo već odustali i čekali smo da vidimo šta će dalje da bude, odnosno da li ćemo ostati do proleća", kazao je kroz šalu Ivanović.

Nebojša Zorić, predsjednik Planinarsko-ekološkog društva "Majevica", naglasio je da su to iskusni planinari.

"Oni su spremni za sve situacije i mogli su tu ostati još 10 dana i bez hrane i preživjeli bi", naglasio je Zorić.

Planinari su evakuisani helikopterom MUP-a Crne Gore u Andrijevicu, gdje su se Bijeljinci pozdravili s kolegama iz Srbije, a potom su svi pošli prema svojim gradovima.


Nije tražen novac za evakuaciju planinara

Gorska služba spašavanja Srbije saopštila je da njihove kolege iz Crne Gore nisu tražile od ugroženih planinara na Komovima novac da bi ih evakuisali helikopterom.

Iz Gorske službe spašavanja Srbije podsjećaju da su službenici crnogorskog Direktorata za vanredne situacije evakuisali danas šest planinara, koji su zbog nevremena bili zavijani na Komovima, na katunu Štavna.

"Spašavanja ovog tipa u Evropi se naplaćuju i pokrivaju ih troškovi obaveznog osiguranja za skijaše i planinare, ali se takvi troškovi u Srbiji i Crnoj Gori, kao i u drugim zemljama u okruženju, ne naplaćuju", saopšteno je iz Gorske službe spašavanja Srbije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )