FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik i premijer Srbije Aleksandar Vučić poručili su danas u Beogradu da je od ključnog značaja za dalji napredak sveukupne srpske ekonomije sačuvati mir i stabilnost.

Oni su najavili u avgustu posjetu Vučića hercegovačkom dijelu Republike Srpske, te izrazili zadovoljstvo razgovorom Dodika sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom o adaptaciji Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju, uz ocjenu da bi bilo dobro da dođe do potpisivanja.

Dodik je rekao da je pomoć Srbije Republici Srpskoj veoma važna i ključna za njenu stabilnost.

On je zahvalio Vučiću i predsjedniku Srbije Tomislavu Nikoliću što mu u kontinuitetu pružaju priliku da razgovaraju ne samo o međusobnim odnosima, nego i da Republika Srpska bolje razumije regionalna i globalna kretanja, jer Srbija više ima mogućnosti da spozna tu vrstu kretanja.

Dodik je rekao da je zahvalio Vučiću i što je pomogao da se juče organizuje sastanak sa njemačkim saveznim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom, koji je došao direktno po nalogu kancelara Angele Merkel da razgovara kako nadoknaditi određene štete i gubitke u vezi sa adaptacijom Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju.

"Mislim da smo imali odličan sastanak i ja sam o tome obavijestio Vučića i mislim da treba vjerovati Njemačkoj i omogućiti da se i dalje krećemo ka evropskim integracijama", rekao je Dodik.

On je ocijenio da je to pravi način da se jednoj maloj privredi, maloj zajednici kakva je BiH u cjelini i Republika Srpska, pomogne da se lakše adaptira i prilagodi tim evropskom kretanjima.

Vučić je rekao da je siguran da su bili dobri rezultati susreta Dodika sa njemačkim ministrom poljoprivrede Kristijanom Šmitom, te dodao da je izrazio želju i molbu Dodiku da Republika Srpska sasluša savjete i uvaži argumente i Njemačke i EU, ali da je odluka o tome na Srpskoj.

"Bilo bi dobro za region i Republiku Srpsku da se potpiše SSP, jer bi i to govorilo o opredeljenosti našeg naroda zapadno od Drine za put ka EU", rekao je Vučić, koji je najavio niz zajedničkih obilježavanja značajnih predstojećih datuma Srbije i Srpske.


Dodik: Uključiti i Srpsku u projekte Srbije sa Kinezima

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da je zamolio premijera Srbije Aleksandra Vučića da Srbija u svojim velikim projektima sa kineskim partnerima uključi i Republiku Srpsku.

Dodik je na zajedničkoj konferenciji za novinare sa Vučićem u Beogradu, rekao da je Srbija postigla veliki uspjeh sa kineskim partnerima kada je riječ o Željezari Smederevo i dodao da vjeruje da će biti još takvih projekata.

"Isto tako sam ga danas zamolio da u tim velikim projektima sa kineskim partnerima, uključi i neke naše potencijale, kao što je Aerodrom u Banjaluci, koji bi možda mogao biti dio globalnog interesa", rekao je Dodik.

On je naveo da u tom pogledu treba postići što je moguće veću integraciju na poslovnim i turističkim projektima.

"Ja bih bio zahvalan kada bi bili dio jednog takvog projekta u budućnosti", rekao je Dodik.

Podsjetivši da na svakom sastanku sa Vučićem razgovara o zajedničkim projektima, Dodik je rekao da su u toku radovi na mostu Ljubovija-Bratunac i da će biti završeni u predviđenom roku.

"Veoma važno je i to što ćemo krajem ovog i početkom idućeg mjeseca otvoriti dionicu autoputa od Prnjavora do Doboja, u dužini od 36 kilometara, koju je Srpska izgradila kao dio autoputa Banjaluka-Doboj, koji će biti završen do kraja iduće godine", rekao je Dodik.

Predsjednik Republike Srpske kaže da svaki uspjeh ove vrste smatra zajedničkim i da mu je veoma drago što je Vučić prihvatio da tog dana bude zajedno sa Srpskom.


Vučić: Narednih dana sastanak srpskih političkih lidera

Predsjednik Vlade Srbije Aleksandar Vučić najavio je da će se narednih dana sastati sa političkim liderima iz Republike Srpske.

Vučić je istakao da očekuje da će sastanku prisustvovati predstavnici i vlasti i opozicije iz Republike Srpske.

On je naveo da očekuje da na sastanku budu predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik, lider Socijalističke partije Petar Đokić i Demokratskog narodnog saveza Marko Pavić, kao i srpski član Predsjedništva BiH Mladen Ivanić i predsjednik SDS-a Mladen Bosić, koje će zamoliti da sami odluče o tome ko će još od lidera opozicije prisustvovati sastanku.

"Želim da razgovaramo svi zajedno i mislim da možemo da postignemo dobre i važne stvari u interesu srpskog naroda. Naš cilj je da radimo dobro i da imamo dobre rezultate kojima možemo da se podičimo, a ne da izgovaramo loše i ružne reči jedni o drugima", kaže Vučić.

On je ocijenio da 90 odsto građana iz Srpske i gotovo 100 odsto građana Srbije podržava takvu politiku.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )