FOTO: null

Dogovor o mehanizmu koordinacije donio je drastičnu razliku u vezi sa načinom odlučivanja u odnosu na rješenje koje je u januaru bez znanja i konsultacija sa Srpskom usvojeno u Savjetu ministara BiH, rekao je predsjednik RS Milorad Dodik.

Januarskim dogovorom, kaže Dodik, Savez za promjene je pristao da se odlučuje konsenzusom prisutnih, što je vlast Srpske od početka osporavala i na kraju se izborila da se odlučuje konsenzusom, ali uz obavezan glas predstavnika Vlade RS.

- Za bilo kakvo odlučivanje u mehanizmu koordinacije onaj ko odlučuje mora da ima pismeno odobrenje Vlade RS, a ne da se prilikom odlučivanja prave spekulacije i da se odlučuje kako nekome padne na pamet. To, naravno, ne odgovara Savezu za promjene, jer oni žele da prihvate i sprovedu politike koje su u suštini protiv Srpske - istakao je Dodik.

* GLAS: Kako komentarišete negativne reakcije iz Saveza za promjene na postignuti dogovor, a posebno čelnika SDS-a?

DODIK: Neobjašnjive su njihove reakcije. Tvrde da nema vidljive razlike u odnosu na ono što su pokušali da proguraju u Savjetu ministara BiH bez znanja i konsultacija sa RS i njenim institucijama. Razlika je suštinska i drastična. Savez za promjene, koji je u vlasti na nivou BiH, nema pravo da odlučuje da li je nešto u interesu Srpske, nego o tome odlučuju institucije RS i zato postoji mehanizam koordinacije, koji garantuje da sve iskoordinišu svi nivoi vlasti. Predstavnici Saveza za promjene ne odlučuju u interesu RS, nego onako kako im kažu njihovi šefovi. Svoj karakter i djelovanje su pokazali i dokazali samo kada treba rušiti i blatiti RS pred predstavnicima međunarodne zajednice i SDA. Odavno su pokazali da su podanici i da ne mogu riješiti nijedan ozbiljan problem. Kada smo završili problem sa mehanizmom koordinacije mislio sam da će se oko tog rješenja okupiti svi oni koji žele dobro RS. Sada smo vidjeli da neki to osporavaju, ali postoji rješenje i za taj problem, jer će Vlada RS prihvatiti mehanizam koordinacije koji je dogovoren i bez nje ništa neće moći biti urađeno.

* GLAS: Šta je još dogovoreno u vezi sa mehanizmom koordinacije osim što je definisan način odlučivanja?

DODIK: Tu su još dvije važne tačke. Jedna se odnosi na to da predsjedavajući Savjeta ministara BiH predsjedava kolegijumu za evropske integracije. Mi smo u mehanizmu obezbijedili da njegovi zamjenici u kolegijumu, a to su premijeri entiteta, moraju dati prethodnu saglasnost da bude održan sastanak, što znači da neće biti prostora za manipulacije. Kada se dođe u poziciju da sastanak bude održan, onda mora biti prisutan ovlašćeni predstavnik RS, odnosno Vlade. Sve je jasno i precizno definisano. Prvi put je jasno rečeno da je to ovlašćeni predstavnik, a neko ko se sam može predstaviti i reći da je on taj ili da se tumači da je tu neko iz RS. Taj neko je, prema ranijem rješenju, mogao da se ponaša kao ovi iz Saveza za promjene, koji su pokazali sposobnost da uruše svaku snagu RS.

* GLAS: Na koji način je urušena snaga RS?

DODIK: RS je do prije dvije godine, odnosno do ulaska Saveza za promjene u vlast u Sarajevu, bila dominantan faktor u BiH, faktor broj jedan za sva moguća rješenja. Oni su to srozali ulaskom u vlast. Sada smo vratili snagu RS. Bilo je potrebno vrijeme da mnogi u Sarajevu i međunarodnoj zajednici shvate da se ne može ignorisati RS i da se ne može odlučivati mimo njenih stavova i institucija. Za to nisu mogli da se izbore spekulanti i beskarakterni ljudi kakvi su ovi iz Saveza za promjene. Od njih se ne može očekivati da nešto naprave za RS. Naš ključni stav je da se mora uvažiti institucionalna snaga RS i to je završeno kroz sporazum sa Bakirom Izetbegovićem. Pitanje mehanizma koordinacije i MMF-a je definitivno završeno u interesu RS. U prvoj polovini septembra dobićemo prvu tranšu novca od MMF-a i time stabilizovati naše finansije i ući u realizaciju reformske agende na najbolji mogući način.

* GLAS: Vjerujete li da će pismo koje ste poslali Bakiru Izetbegoviću i Draganu Čoviću otvoriti put da i Čović podrži dogovor iz Istočnog Sarajeva?

DODIK: HDZ je bio saglasan sa mehanizmom koordinacije koji je ranije usvojen u Savjetu ministara BiH bez saglasnosti institucija RS, jer u suprotnom ne bi ni bio usvojen. Kasnije je i sam Čović govorio o tome da treba sjesti i razmotriti primjedbe. Sastanak u Istočnom Sarajevu je organizovao šef Delegacije i specijalni predstavnik EU u BiH i ja nisam taj koji je birao učesnike. Na sastanak nisam išao da radim protiv bilo koga trećeg, jer je to za svakog loše. Zahtjevi predstavnika Hrvata da kantoni imaju ulogu u mehanizmu koordinacije i odlučivanju ne bi trebalo da budu problem. U mehanizmu koordinacije treba i mora da se prati ustavna struktura i u njegovoj konačnoj verziji to treba da bude ugrađeno. Vrlo brzo možemo izaći iz ove situacije uvažavajući upravo ovaj princip i zato sam i poslao pismo Izetbegoviću i Čoviću u kome sam dao saglasnost da primjedbe iz hrvatskog naroda, odnosno HDZ-a, budu ugrađene u mehanizam koordinacije.

* GLAS: Šta Vam govori činjenica da su dogovor podržali lideri EU i njene ključne članice, a da je naišao na negativne reakcije na domaćoj političkoj sceni?

DODIK: To govori da je BiH nikakva zemlja, a kritike su političke spekulacije. Oni koji su insistirali da bude riješen mehanizam koordinacije odjednom su postali najveći kritizeri i osporavaju dogovor. Mene interesuje da bude obezbijeđena vidljiva pozicija RS, jer je raniji pristup po modelu "funkcionalna Bosna", koji podrazumijeva centralizaciju, bio neprihvatljiv. Mehanizam koordinacije omogućava ustavno pozicioniranje nosilaca vlasti i ne može se desiti da bilo ko bude preglasan i da se donose odluke ako neko nije prisutan, što je bio prihvatio Savez za promjene. Ključni problem ranije odluke o mehanizmu koordinacije je to što je Savez za promjene prihvatio da se odluke donose konsenzusom prisutnih. To je hipotetički omogućavalo da neko iz RS ne bude prisutan i da se tada odlučuje bez Srpske. Taj njihov traljavo doneseni mehanizam koordinacije i problemi koje bi donio su eliminisani. Sada se ne može donijeti nijedna odluka bez ovlašćenog predstavnika RS. Može se sjediti danima, ali se ne može odlučivati bez ovlašćenog predstavnika RS. Ovlašćeni predstavnici RS sigurno nisu Mirko Šarović i oni koji su spremni svaki dan da naprave štetu Srpskoj.

* GLAS: Kako komentarišete tvrdnje da ste pristali na dogovor kako biste došli do novca od MMF-a i da SDA želi da u vlast na nivou BiH uvuče SNSD?

DODIK: Savez za promjene upravo ima ta dva strateška cilja - onemogućiti RS da bude stabilna i onemogućiti većinu iz RS da bude dio vlasti na nivou BiH. Oni su podaničkim ponašanjem pokazali sposobnost da to učine. U realizaciju toga su krenuli još u prvim danima nazovivladanja kada su onemogućili usvajanje sporazuma sa Svjetskom bankom, a kasnije blokadom niza finansijskih aranžmana i sada kroz opstrukciju aranžmana sa MMF-om. To čine i kroz izmjene Zakona o akcizama gdje SDS u Savjetu ministara ne dozvoljava da bude usvojeno ono o čemu se dogovorio Fiskalni savjet BiH u kojem su predstavnici institucija RS. Svaki dan vode štetnu politiku za RS. Njihovo ponašanje je proporcionalno šteti koju trpi Srpska. Čim ih vidite da nešto rade, šteta je vidljiva. Bila je vidljiva i kada je RS osporavala adaptaciju Sporazuma o stabilizaciji i pridruživanju sa EU, a Šarović i ostali su govorili da je to najbolje rješenje koje je moguće. Kada je došao njemački ministar poljoprivrede kako bi sagledali štetne posljedice i ponudili pomoć, onda su opet okrenuli priču. Oni funkcionišu na principu danas jedno, sutra drugo. Umjesto da se koncentrišu na to da se izvuče najbolje iz posjete ministra poljoprivrede Njemačke, oni su pokušali sve minimizirati. Uvjeren sam da je riječ ministra poljoprivrede Njemačke izuzetno vrijedna i da ćemo imati projekat pomoći koji će omogućiti poljoprivrednim proizvođačima da prođu sa što manje štete.

* GLAS: Da li će biti održan referendum o Danu Republike i kako komentarišete tvrdnje Valentina Incka da RS time krši Dejtonski sporazum?

DODIK: Zar Valentin Incko postoji? Time je pokazao da je bošnjački agent i da sve što radi čini da bi se dodvorio bošnjačkom faktoru u BiH. Incko nema pravo da interveniše, niti su važni njegovi stavovi o referendumu. Morao bi da se suzdrži od bilo kakvih ocjena, jer je njegovo djelovanje, što se tiče RS, svedeno na karikaturu. Incko može samo da sliježe ramenima pred pritiscima Bošnjaka da ospori referendum. RS ide na referendum, jer je Dan Republike legitimno i isključivo pitanje naroda u Srpskoj. Narod će odlučiti 25. septembra, kako je i predviđeno. U suštini, Bošnjaci su putem odluke Ustavnog suda BiH o Danu Republike pokušali da se obračunaju sa RS. Antidejtonskog djelovanja nema, jer je odluka donesena u nadležnim institucijama u skladu sa Ustavom. RS referendumom dokazuje da je demokratsko društvo i promoviše demokratske vrijednosti.

Loš hrvatski odgovor na srpsku politiku mira

* GLAS: Kako komentarišete posljednja dešavanja u Hrvatskoj kroz koja se vrši revizija istorije i rehabilitacija zločina ustaške NHD i onih koji su počinjeni u posljednjem ratu?

DODIK: To je apsolutno neprihvatljivo. Hrvatska ne dijeli evropske vrijednosti iako je članica EU. Ništa evropsko nema u osporavanju jednog naroda i njegove istorije, niti u pokušajima da se rehabilituju oni koji su nesumnjivo činili najstrašnije zločine nad tim narodom. Ti događaji imaju posebnu težinu, jer dolaze u vrijeme kada je politika srpskog naroda usmjerena ka izgradnji regionalne stabilnosti i mira.

* GLAS: Jeste li zadovoljni saradnjom RS i Srbije?

DODIK: Odnosi se svakim danom poboljšavaju i mi se oslanjamo jedni na druge. Odnosi u regionu se prelamaju preko nas i samo ako se oslanjamo jedni na druge možemo odoljeti silnim nasrtajima i na RS i Srbiju.

Sigurna izborna pobjeda

* GLAS: Kakav rezultat očekujete na lokalnim izborima?

DODIK: Pobjedu SNSD-a i koalicije okupljene oko SNSD-a. Očekujem da ćemo pobijediti u najmanje od 60 do 65 odsto opština i da ćemo pokazati snagu. Narod je vidio na koji način djeluje Savez za promjene i da njihovi predstavnici na lokalnom nivou iza sebe nemaju nikakav rezultat, a da su oni na nivou BiH pokazali aroganciju i jedino sposobnost da rade na štetu RS. Smatram da nećemo imati težak zadatak da dođemo do izborne pobjede.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )