FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da Savjet ministara BiH ne može donijeti nikakvu obavezujuću odluku za cijelu BiH, pa ni odluku o danu žalosti.

“To je čista politizacija. Ne mogu da vjerujem da su naši ljudi koji sjede u Savjetu ministara BiH na to pristali. Savjet ministra BiH nema nadležnost za to, jer nije vlada, on je sastavljen i ne može da odlučuje na taj način. To nas ne obavezuje. Kao što vidite, u Republici Srpskoj nije dan žalosti, bez obzira na to kako će to mnogi protumačiti”, istakao je Dodik komentarišući odluku Savjeta ministara BiH sa sjednice održane 7. jula o proglašenju 11. jula Danom žalosti u BiH.

On je rekao da mu je žao nastradalih u Srebrenici, kao i svega što se desilo, ali da je ovo otišlo daleko na poziciju politike i nema veze sa žalošću koju pokušavaju da nametnu svima.

“Srebrenica je ispolitizovana. U Udruženju majke Srebrenice zna se kada se puštaju suze za poginulima, a kada su to političke suze. Uveden je i novi termin da oni koji ne priznaju genocid ne treba ni da dođu u Potočare. To nema veze sa bolom majki, koji treba razumijeti, jer smatram da se čovjek nikada ne može oporaviti od takvog gubitka, ali naše nastojanje da razumijemu tu bol je srušeno politizacijom tog udruženja”, istakao je Dodik.

On smatra da ne treba biti razlike između majki Srebrenice Bošnjaka i Srba, ali je dramatična razlika napravljena i to ne doprinosi pomirenju u BiH.

Predsjednik Srpske je poručio da Srbi neće priznati genocid u Srebrenici jer se nije ni desio.

“Počelo se sa lažnom pričom o 8.700 stradalih. Haški tribunal je to smanjio na 5.000, sada barataju sa 4.000 i mi ne znamo šta je istina. Mi ne bježimo od toga i hoćemo istinu. Predlagao sam osnivanje nove međunarodne komisije koja će u neutralnim uslovima ispitati sve događaje, a ne da se barata sa nametnutim izvještajima Pedija Ešdauna koji je pritisnuo tadašnju vlast Republike Srpske koja je i prihvatila izvještaj, iako ne sadrži najvažnije činjenice”, naglasio je Dodik.

On je rekao da mu je žao što to govori na današnji dan, kao i da ne želi da na bilo koji način umanjuje ili omalovaži nečiju bol, ali je Srebrenica postala isključivo politička tema.

“Prošle godine obilježavanju je prisustvovao premijer Srbije Aleksandar Vučić koji je izbjegao na čudan način pripremljen atentat, ali ne postoji nijedan pokušaj organa BiH da se to istraži do kraja. Ono što smo mi pokušali da uradimo u okviru naše policije odnosilo se na to da identifikujemo lica i identifikovali smo 11 lica koja su učestvovala u tome, a kada smo došli do toga da im saopštimo imena, Tužilaštvo i organi na nivou BiH su tražili podatke i preuzeli slučaj i udaljili nas od mogućnosti da uradimo bilo šta”, podsjetio je predsjednik Srpske.

On smatra da to ne vodi ničemu, kao ni priča da se u Sarajevu izložila karta Republike Srpske, kao da nije bilo stradanja Srba u Federaciji BiH, kao da nije bilo Kazana i mnogih drugih mjesta, kao da u Sarajevu i dalje živi 185.000 Srba koliko je živjelo.

“Pokušava se nametnuti priča koja ide ka podjeli BiH. Ja nisam protiv toga i smatram da je sreća ovog prostora isključivo u tome da se BiH što prije podijeli, a da mi kao samostalni subjekti pokušamo da gradimo dobre međusobne odnose. Ovakvo nastojanje da Sarajevo nametne svoju dominaciju ovdje putem raznih akcija koje provodi, putem priče o jeziku, ne mogu i neće da prođu”, ocijenio je Dodik.

On je rekao da se ne može prihvatiti majorizacija kroz prihvatanje “bosanskog jezika” ako to nije dogovoreno.

“Ako hoće BiH, onda moraju sa nama da dogovore da li je nešto bosanski, da li ima obilježje bosanski ili nema. U Sarajevu jezik neka zove kako hoće, u Banjaluci i Republici Srpskoj neće, ima ustavno određenje koje kaže da je to jezik bošnjačkog naroda i neka ga zovu tako”, rekao je Dodik.

On je ocijenio da se u BiH nagomilalo mnogo stvari i ponovio da je ona nemoguća država kada u Bratunac, gdje se obilježava stradanje toliko hiljada ljudi, ne dođe niko iz međunarodnih institucija, a u Sarajevu ispraćaju kamione sa kovčezima koji idu za Srebrenicu.

“Oni su stalno sa njima i dijele ovo društvo, poručujući da srpske žrtve nisu dostojne njihove pažnje. U tom pogledu demistifikacija je veoma jasna i nemam namjeru da ćutim o tome i da prećutim takvu vrstu ponašanja bilo koga iz međunarodne zajednice”, poručio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )