FOTO: Glas Srpske

Lider SNSD-a Milorad Dodik izjavio je danas u Banjaluci da vladajuća koalicija u Republici Srpskoj podržava Principe za formiranje vlasti na nivou BiH jer su u skladu sa aktima Republike Srpske, uključujući i Rezoluciju o vojnoj neutralnosti koju je usvojila Narodna skupština.

“Ocijenili smo da je sporazum tri političke partije, koji je juče postignut u Sarajevu, prihvatljiv za koalicione partnere u Republici Srpskoj. Data je podrška odredbama kojima će biti omogućeno formiranje Savjeta ministara”, rekao je Dodik na konferenciji za novinare u Banjaluci nakon sastanka delegacija vladajuće koalicije.

On je istakao da je ocijenjeno da su svi elementi sporazuma u skladu sa aktima Republike Srpske, prije svega sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti.

“Uvijek smo govorili da saradnja sa NATO-om i drugim vojnim organizacijama nije sporna, ali da članstvo nije prihvatljivo. Mogli ste vidjeti da u sporazumu nema odredbe o članstvu i da se u perspektivi može o tome razgovarati, ali odgovorni iz Republike Srpske uvijek iza sebe imaju Rezoluciju o vojnoj neutralnosti”, podsjetio je Dodik.

On je izrazio uvjerenje da će vlast na nivou BiH biti formirana u predviđenom roku.

“Kao koalicija ćemo, nakon imenovanja kandidata za predsjedavajućeg Savjeta ministara, koje će izvršiti Predsjedništvo BiH, ponovo razgovarati o učešću u strukturama na nivou BiH”, naveo je Dodik.

On je ponovio da se nepotrebno dugo čekalo na dogovor i da SNSD nije nikoga uslovljavao, niti bilo šta problematizovao.

“Smatrali smo da je uvažavanje izborne volje naroda iznad svakog pitanja i da je priča, koja je nametnuta od političkog Sarajeva, vještačka jer su imali kalkulacije u vezi sa stvaranjem njihovog širokog bloka. Atmosfera među njima, početkom ove godine, bila je konfuzna i nije se znalo ko ima dominantnu političku snagu za predstavljanje Bošnjaka na nivou BiH”, podsjetio je Dodik.

On je ocijenio da su sada stvoreni uslovi za fomiranje Savjeta ministara.

“Kada je riječ o sporazumu, Vuk Karadžić je rekao žčitaj kao što je napisanož, a kada govorimo o izdajama izdali smo one koji su ranije izdali u ovakvim sporazumima jer su očekivali da će nešto uraditi. Čitajte onako kao što piše i pustite ove iz OHR-a koji su tumačili duh koga ovdje nema, nego samo slovo sporazuma”, rekao je Dodik.

Komentarišući izjavu lidera SDS-a Mirka Šarovića da je sporazum suštinska kapitulacija i trasiranje puta Republici Srpskoj ka NATO-u, Dodik je rekao da je sve usaglašeno sa Rezolucijom o vojnoj neutralnosti i da nema potrebe da se pravda.

“Šarović je poznat po pravdanju i očigledno ga je sve pogodilo i nije mogao reagovati odmah, nego je čekao da prođe dan da mu neko sugeriše šta bi bilo dobro da kaže. Izdali smo njegovu izdaju i dogovorili da bude formiran novi saziv Savjeta ministara i vjerujem da će tako biti”, zaključio je Dodik.

Sastanku su prisustvovale delegacije SNSD-a, DNS-a, SP-a, Demosa, Ujedinjene Srpske i NDP-a.

Lideri SNSD-a Milorad Dodik, HDZ-a BiH Dragan Čović i i SDA Bakir Izetbegović postigli su juče u Sarajevu dogovor o formiranju Savjeta ministara i potpisali principe za formiranje vlasti na nivou BiH.

Sastanak je održan u organizaciji Delegacije EU u BiH i uz prisustvo šefa te delegacije Lars-Gunara Vigemarka. 

Cvijanović: Sporazum važan za život građana Srpske

Predsjednik Republike Srpske Željka Cvijanović izjavila je danas da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH koji su potpisali SNSD, HDZ BiH i SDA važan za građane Srpske jer će na taj način biti otklonjene opstrukcije i blokade zbog kojih nisu mogli da budu završeni mnogi procesi i aktivnosti od značaja za život građana.

Ona je podržala potpisivanje sporazuma i napore da bude formirana vlast na nivou BiH.

“Izbori treba da budu demokratski, fer i slobodni, ali i da nakon njih možemo implementirati izborne rezultate. Ovaj sporazum je prvi korak na putu formiranja vlasti na nivou BiH. U interesu je građana Srpske, koji biraju svoje predstavnike, da bude ispoštovana njihova volja. Ovo je konkretna radnja i doći ćemo do nove vlasti na nivou BiH”, rekla je Cvijanovićeva na konferenciji za novinare poslije sastanka vladajuće koalicije u Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, Demos i NDP.

Ona je istakla da je formiranje vlasti uslov da bi završili mnoge započete procese i aktivnosti, a posebno da bi spriječili opstrukcije i blokade što je važno za Republiku i njene građane.

“Ne vidim ništa problematično u ovom sporazumu iako neki uvijek mogu problematizovati i tumačiti na različite načine kakav god materijal da napišete i dogovorite. Idemo u formiranje vlasti i nadam se da će ovaj sporazum biti realizovan u predviđenom roku od 30 dana. Želim da vjerujem da će biti sve onako kao što je dogovoreno i potpisano i dajem podršku tim naporima”, naglasila je Cvijanovićeva.

Prema njenim riječima, neopravdano dugo je čekano da bude napravljen prvi korak, iako je bilo logično da to bude učinjeno početkom ove godine.

“BiH će i dalje biti suočena sa brojnim političkim izazovima i pitanjima, ali je važno da mi iz Srpske nastupamo jedinstveno i da svaki put budemo u stanju i kapacitetu da provedemo ono što je volja naših građana, odnosno birača. Ova široka koalicija, djelujući i radeći zajedno, garantuje stabilnost i bezbjednost Srpske i opredijeljena je da rješava probleme koji su važni za život građana”, poručila je predsjednik Republike Srpske.

Čavić: U potpunosti ispoštovana Rezolucija o vojnoj neutralnosti

Predsjednik NDP-a Dragan Čavić rekao je da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koji su postigli lideri SNSD-a, SDA i HDZ BiH Milorad Dodik, Bakir Izetbegović i Dragan Čović napravljen u okvirima rezolucije o vojnoj neutralnosti i akata Narodne skupštine Republike Srpske iz 2017. godine.

“Kada se pogleda preambula i svi članovi ovog sporazuma niko ne može osporiti ništa, izuzev što će biti različitih primjedaba i tumačenja na član tri sporazuma”, kaže Čavić, naglasivši da taj član predstavlja okvir u kojem je u potpunosti ispoštovana Rezolucija o vojnoj neutralnosti Narodne skupštine Republike Srpske usvojena 2017. godine.

Navodeći da je sporzaum prihvatljiv za NDP, Čavić je naglasio da član tri ima tri ključna parametra koji određuju poziciju Republike Srpske i uklopljene su u okvir Rezolucije o vojnoj neutralnosti.

On je pojasnio da je u članu tri jasno precizirano da će se integrativni procesi voditi u skladu sa Ustavom i zakonima, usklađujući pri tom interese i stavove svih nivoa vlasti.

“To po automatizmu znači da su definisani mehanizmi koje je svaki nivo vlasti unio u ovaj sporazum i to nije samo član tri, već postoje i oni koji su veoma bitni za hrvatsku stranu i niže nivoe”, kaže Čavić na konferenciji za novinare nakjon sastanka vladajuće kolacije u Republici Srpskoj.

On je rekao da je u članu tri potpuno jasno definisano da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske kao nižeg nivoa vlasti u odnosu na parlament BiH sa svojom definicijom vojne neutralnosti uključena u prvi stav člana tri ovog sporazuma.

“Najbitnije je da unapređenje odnosa sa NATO-om ne prejudicira konačno rješenje u vezi sa članstvom BiH u taj savez”, istakao je Čavić.

On je podsjetio da je Rezolucija Narodne skupštine Republike Srpske precizna u tom pogledu i da sve aktivnosti ne određuju članstvo, te da se u svim varijantama sve završava referendumom koji je definisan u njenim završnim odredbama.“Posebno je bitno sa stanovišta budućih aktivnosti da se u rad u vezi sa pitanjem NATO saveza u punom kapacitetu uključuje Predsjedništvo BiH koje ima dva mehanizma zaštite”, pojasnio je Čavić.

On je rekao da se sva pitanja odbrane po Zakonu o odbrani donose punim konsenzusom u Predsjedništvu BiH, što znači da nijedan član Predsjedništva ne ne može biti preglasan te da bez konnsenzusa nema rješenja.

“Kada se ovo definiše i kao spoljno-političko pitanje, takođe postoji mehanizam koji je skoro oproban u Narodnoj skupštini Republike Srpske. Spoljna politika koja je u nadležnosti Predsjedništva BiH daje mogućnost da član Predsjedništva iz Republike Srpske pokrene pitanje zaštite vitalnog nacionalnog interesa i time obori svaku odluku Predsjedništva BiH dvotrećinskom većinom u parlamentu Republike Srpske koja postoji u vladajućoj koaliciji”, podsjetio je Čavić.

On je izrazio nadu da će ovaj sporazum biti realizovan u okviru 30 dana kako je i predviđeno te da će se konačno preći na životna pitanja - infrastrukturne projekte, monetarni sistem, ekonomska pitanja...

Pavić: Podrška Sporazumu o formiranju vlasti na nivou BiH

Predsjednik DNS-a Marko Pavić izjavio je danas da ova stranka pruža podršku hitnom formiranju vlasti na nivou BiH, naglasivši da je normalno da izborni pobjednici u svojim izbornim jedinicama imaju prvenstveno pravo da razgovaraju i da se na kraju dogovore o formiranju vlasti na nivou BiH.

“Naš stav je da je vlast na nivou BiH trebalo formirati odmah nakon izbora te sa tog aspekta pozdravljam sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH”, rekao je Pavić na konferenciji za novinare poslije sastanka vladajuće koalicije u Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Ujedinjena Srpska, Demos i NDP.

On je naveo da DNS ima jasne stavove o svim pitanjima o kojima je govorio predsjednik SNSD-a Milorad Dodik.

Kada je riječ o članu tri pomenutog sporazuma i evroatlanskim integracijma, Pavić je rekao da Srpska “ima mnogo ranije zauzet stav da te zaključke, stavove i želje treba koordinisati sa Srbijom”.

“Mislim da će taj dio posla u vremenu koje je pred nama biti koordinisan sa Srbijom”, naveo je Pavić.

Marjanac: Za SP prihvatljivi principi formiranja vlasti na nivou BiH

Potpredsjednik SP-a Živko Marjanac rekao je da su za ovu stranku prihvatljivi principi o formiranju vlasti na nivou BiH, koje je lider SNSD-a Milorad Dodik potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem.

“Vjerujem da su principi prihvatljivi i za Republiku Srpsku, jer je navedeno i ono za šta se Dodik zalagao, a to je da u njima nema Godišnjeg nacionalnog programa. To je bitno, jer su se neki već javili da je prihvatanje ovih principa izdaja, da se ide ka NATO-u i kako će se usvojiti taj program, a to se u ovim princima nigdje ne navodi”, istakao je Marjanac.

On je nakon sastanka čelnika vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP novinarima u Banjaluci naveo da principi predviđaju da se nastavi integracija BiH u EU, ali ne i u NATO.

Stevandić: Sporazum dobar za Republiku Srpsku, nije loš za FBiH

Lider Ujedinjene Srpske Nenad Stevandić ocijenio da je sporazum o formiranju vlasti na nivou BiH, koje je lider SNSD-a Milorad Dodik potpisao sa predsjednicima HDZ-a BiH Draganom Čovićem i SDA Bakirom Izetbegovićem, dobar za Republiku Srpsku i nije loš za Federaciju BiH, jer je rezultat kompromisa, demokratskih načela i rezultata izbora.

Nakon sastanka delegacija vladajuće koalicije u Republici Srpskoj koju čine SNSD, DNS, SP, Demos, Ujedinjena Srpska i NDP, Stevandić je na konferenciji za novinare u Banjaluci rekao da je potpuno jasno da je za ovakav sporazum EU, a da protiv njega nemaju ništa ni Rusija ni Srbija ni Hravatska.

“Protiv njega mogu biti samo oni koji se osjećaju izbornim gubitnicima, koji ništa ne razumiju i koje vode nerealne ambicije”, ocijenio je Stevandić.

On je zaključio da je sporazum dobar i da je doprinos napretku i miru.

“Republika Srpska je apsolutno zaštićena, sporazum je u skladu sa svim njenim aktima. Srbija ima mnogo veći nivo saradnje sa NATO-om od Srpske i odluku da ne pristupa vojnim savezima, tako da i mi možemo sarađivati sa NATO-om kao i Srbija, jer imamo istu vojnu politiku”, naglasio je Stevandić.

Prema njegovim riječima, ovaj sporazum ne remeti odnose u Federaciji BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )