FOTO: Glas Srpske

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik rekao je da SNSD sa koalicionim partnerima radi na formiranju skupštinske većine, te naglasio da koalicija neće prihvatiti učešće onih koji tokom izbora nisu radili u njenom interesu, a njeni su članovi.

Dodik, koji je i lider SNSD-a, na konferenciji za novinare u Banjaluci je rekao da će biti procesuirano sve što nije bilo u skladu sa zakonom.

“SNSD će voditi politiku koalicije. Neki su radili direktno, kao ovdje u Banjaluci protiv naših kandidata, a pripadaju strankama naših koalicionih partnera. U narednim danima sve će biti ispitano i stavljeno u zakonski okvir”, istakao je Dodik.

On kaže da za koga god bude utvrđeno da nije bio dio koalicione politike, neće ostati na direktorskom mjestu, navodeći da su neke smjene u toku. On je kao ilustraciju naveo primjer direktor Šumskog gazdinstva Kotor Varoš, članice DNS-a, koja je već podnijela ostavku jer je radila protiv koalicionih kandidata.

“Zahvaljujem se lideru DNS-a Marku Paviću na korektnom odnosu koji je pokazivao u pogledu izborne kampanje, ali neki njegovi mangupi su određene stvari uradili veoma loše. Ukoliko on pristane da se odrekne tih ljudi, i dalje je naš koalicioni partner. O njemu mislim sve najbolje, ali mislim da su ga okupirali mangupi u njegovim redovima”, rekao je Dodik.

On je naveo da je tražio od nadležnih institucija da svako ko je činio nezakonitosti ne bude oslobođen bilo kakve odgovornosti.

Dodik je izrazio žaljenje što su, kako je rekao, kandidati Saveza za pobjedu /SzP/ za srpskog člana Predsjedništva BiH i predsjednika Srpske Mladen Ivanić i Vukota Govedarica odlučili da se bave pogrešnom politikom i za vrijeme i nakon izborne kampanje.

“To je njihov izbor i ni protiv toga nemam ništa, ali mora se poštovati osnovna činjenica da izbore i izborni proces ne vodi ni Milorad Dodik, ni Vlada, niti parlament Srpske, već Centralna izborna komisija BiH”, istakao je Dodik.

Dodik je naglasio da neće sarađivati ni sa kim ko je radio protiv kandidata koalicije na izborima, pa makar i da su i iz SNSD-a.

On je ponovio da se ambasador SAD BiH Morin Kormak direktno miješala u izbore sve vrijeme, kao i danas, što je, okarakterisao kao bezobrazluk osobe koja nije bila dostojna da predstavlja tako veliku zemlju kao što su SAD.

“Kormakova je doprinijela destabilizaciji BiH u značajnom obimu i urušavanju njenih institucija. Igrala se voljom naroda i institucija i bez ikakve potrebe se miješala u mikroupravljanje u BiH”, tvrdi Dodik.

Dodik je naveo da, iako se Ivanić i Govedarica nisu odazvali njegovom pozivu na razgovor, on hoće ako ga oni upute.

Komentarišući zahtjev opozicije da se ponovno broje glasački listići, Dodik je rekao da ko gubi ima pravo da se ljuti, a “opozicija bjesni”.

“Raduje me što u SDS-u ima važnih ljudi koji su rekli da priznaju rezultate izbora i čestitali nam pobjedu. Nisu nama problem izvorne političke vrijednosti SDS-a, već izvitopereno i u svemiru izgubljeno rukovodsto koje je vodilo politiku mržnje i osveta, a ne politiku nacionalne odgovornosti. Zato vjerujem u te ljude u SDS-u koji su ostali principijelni izvornoj politici te stranke Republika Srpska – nezavisna država”, kaže Dodik.

On smatra da su Govedarica i ostali gurali Srpsku u centralističku, unitarističku BiH.

“To nije politika SDS-a i pozivam ljude u toj stranci da to preispitaju zbog njihove političke budućnosti”, naveo je Dodik.

On tvrdi da je lider PDP-a Branislav Borenović iskoristio tragediju porodice Dragičević i dobio podršku kroz nekoliko mandata, navodeći da se “to vrati u životu, jer se ne može na bazi blefa ostati dugo moćan u politici”.

“U politici se ne smije blefirati, a ja sam dokaz tome, jer nikada nisam blefirao zbog čega sam dobio 16 godina mandata. Nisam blefirao, već sam vodio odgovornu nacionalnu politiku. Poštujem bol porodice Dragičević i ne zamjeram nikome ništa, ovdje govorim o Borenoviću i njegovoj zloupotrebi”, rekao je Dodik.

On je naveo da je Srpska slobodna, te da nema šta pojedinci nisu radili u posljednje vrijeme i niko nikakvu mjeru protiv njih nije preduzeo.

“Ne može se uništavati imovina SNSD-a. Postoji krivična odgovornost za to. Neće SNSD dozvoliti da neko dođe i uništava imovinu i fasadu novoizgrađene zgrade”, poručio je Dodik.

On kaže da ga opozicija ne zabrinjava, ali da treba znati da će svako kršenje zakona rigorozno biti procesuirano.

“Ovo je vrijeme u kojem treba sačekati Centralnu izbornu komisiju i verifikaciju izbornih rezultata”, poručio je Dodik i podsjetio da je na izborima 2014. godine Cvijanovićeva izgubila od Ivanića i da je tada bio isti broj nevažećih listića kao i danas, ali da SNSD nije tražio prebrojavnje.

On je rekao da su mu izbornu pobjedu za srpskog člana Predsjedništva BiH čestitali predsjednik Ruske Federacije Vladimir Putin, ministar inostranih poslova Rusije Sergej Lavrov, ministar odbrane Srbije Aleksandar Vulin i predsjednik Vlade Mađarske Viktor Orban.

Dodik je potvrdio da je telefonom razgovarao sa Lavrovim, kojem je prenio
da je njegova politika usmjerena na poštivanja slova, a ne duha Dejtonskog sporazuma, sa čim je Rusija odavno saglasna.

“Lavrov me zamolio da u njegovo ime prenesem saučešće porodici stradalog radnika Rafinerije u Brodu”, rekao je Dodik i podsjetio da je danas u Doboju posjetio radnike povrijeđene u sinoćnjoj eksploziji i požaru, te u Brodu razgovarao sa rukovodstvom kompanije.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )