FOTO: null

Predsjednik SNSD-a Milorad Dodik izjavio je da je SNSD politička partija sa integritetom i dostojanstvom, što pokazuje sve vrijeme svog postojanja, a ne poslušnik političkih stavova koje osmisli koalicija SDA i SDS-a.

"SNSD ne ide u Sarajevo da bude puki poslušnik političkih stavova koje osmisli koalicija SDS-a i SDA. Bez obzira šta oni misle o našim postupcima, mi nastavljamo da se ponašamo na isti način", istakao je Dodik.

Na pitanje da prokomentariše izjavu delegata u Domu naroda BiH Halida Genjca da su argumenti SNSD-a i DNS-a za nedolazak njihovih predstavnika na sjednicu ovog doma i za napuštanje sjednica Predstavničkog doma "isfabrikovani i da iza njih stoje krupniji razlozi", Dodik je rekao da je neprimjereno da Genjac i slični iz SDA, SDS-a i PDP-a drže lekcije bilo kojoj drugoj političkoj partiji, jer to govori samo o njihovoj osionosti i potrebi da drugima drže predavanje.

"Naše ponašanje u parlamentu BiH ima samo elemente političke parlamentarne atmosfere, debate, borbe, kako god to ko hoće da shvati. Niko ne treba da očekuje od SNSD-a da će on poslušno podržavati ponašanja, projekte i programe koje oni dogovore. Očekivati da ćemo mi provoditi njihove odluke je samo za naivne. Od početka je jasno da se to neće desiti. To, ustvari, govori samo da oni nemaju većinu, nemaju je ni u Ustavnopravnoj komisiji, ni u Domu naroda", naglasio je lider SNSD-a.

Dodik je rekao da su dosadašnje prakse i pravilničke procedure u parlamentu BiH potpuno urušene činjenicom da se snažno diskredituje učešće opozicije u radu parlamentarnih tijela.

"Sada nam promovišu i Sadika Ahmetovića iz SDA kao kadra u komisiji iz Republike Srpske. Ranije, zbog neke strukturalne mogućnosti, to je bilo samo na nivou Savjeta ministara BiH, a sada to spuštaju i u odbore. Šta žele time, da im budemo dio demokratskog dekora? Mi nismo partija za dekor, mi smo partija za akciju i očuvanje Republike Srpske", poručio je lider SNSD-a.

On je ponovio da ključni problem u parlamentu BiH i dalje ostaje predsjedavajući Predstavničkog doma Šefik DŽaferović i njegova eventualna uloga u skrivanju ratnih zločina, pa i učestvovanju u ratnim zločinima.

Dodik je naglasio da su stavovi SNSD-a u svakom slučaju jasni - dok god je Džaferović član Kolegijuma Predstavničkog doma BiH, SNSD neće prisustvovati sjednicama.

"Mi nismo ni glasali za njegov izbor, glasali su SDA i njihovi iz te koalicije i SDS, a mi nismo", rekao je Dodik.

On je naveo da ostaje problem i uloge koju ima Tužilaštvo BiH koje je u slučaju "DŽaferović" hitno reagovalo i dalo nalog za uskraćivanje istine, a da nije provelo nijednu ozbiljnu istragu u vezi sa tim.

"Time su nam, po ko zna koji put, dali do znanja da samo mogu ozbiljno biti tretirani u Federaciji BiH i među Bošnjacima, jer je jasno da nijedan Bošnjak neće biti procesuiran, pa taman im donijeli 15.000 stranica optužujećeg materijala", konstatovao je Dodik, predsjednik Republike Srpske.

Na pitanje kako komentariše jučerašnje obraćanje visokog predstavnika u BiH Valentina Incka, povodom dešavanja u Domu naroda, koje je uslijedilo odmah nakon poziva iz političkog Sarajeva, Dodik je rekao da je tu vidljivo nastojanje da se vrati intevencionizam međunarodne zajednice kroz lik i djelo visokog predstavnika, koji reaguje uvijek kada SDA zatraži od njega da izađe na konferenciju za novinare.

"To pokazuje da je OHR kancelarija SDA, kao što je i SDS trabant SDA i provodi politike koje SDA osmisli, a koje nisu politike očuvanja i zaštite interesa Republike Srpske, nego dodvoravanja SDA i Željku Komšiću", istakao je Dodik.

On je podsjetio da Incko nije komentarisao situaciju u vezi sa činjenicom da ponovo u federalnim strukturama neko drugi odlučuje o autentičnosti Srba.

"Kada se zagledate u strukturu Doma naroda u Federaciji BiH vidite da tamo treba da bude 17 Srba, a ima ih 12 ili 13. Niko se ne brine za to i sada je odjednom problem što je ozlojeđenom Genjcu ili nekom iz SDA ili SDS-a narušeno njihovo spokojstvo, pa su malo nervozni i Incko odmah reaguje sa pričom da nešto treba učiniti", naglasio je lider SNSD-a.

On je rekao da je Incku najbolje da ćuti, jer on nema šta da radi u parlamentarnom životu. "Bilo kakav njegov intervencionizam, naravno, da neće biti prihvaćen. I to ostaje naša politika. Pogotovo zato što je sada svakome jasno da Incko reaguje kada SDA i Bakir Izetbegović to od njega zatraže. Mi to ne možemo da prihvatimo", rekao je Dodik.

Dodik je rekao da Incka ne interesuje to što je Republika Srpska prva formirala vlast, usvojila Budžet i Ekonomsku politiku.

"On samo želi da vidi neku mogućnost za ponovnom intervencijom i vrati intevencionizam koji je nestao. To je naravno želja i SDA, i SDS-a i mnogih koji žele da neko drugi upravlja BiH", naglasio je Dodik.

On je ocijenio da je sve što su visoki predstavnici uradili u BiH bilo pogrešno i da ni u jednom slučaju nisu doprinijeli njenom dobru.

"Sve ekonomske reforme napravila je međunarodna zajednica, a sada krive domaće političare. I liberalizacija, i privatizacija, i politike kroz pisma namjera, bile su uvijek politike koje je nametao MMF. Oni su ti koji provode to sve, a onda kažu vi ste krivi. Zato je njima potreban novi intervencionizam da se sklone ljudi koji bi eventualno ukazivali na propuste", rekao je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )