FOTO: null

Najvažnija poruka Filipa Hamonda, ministra spoljnih poslova Velike Britanije, i Franka Valtera Štajnmajera, ministra spoljnih poslova Njemačke za BiH, je da se moraju poštovati ustavne nadležnosti, rekao je Milorad Dodik, predsjednik RS.

"Mi hoćemo samo da regulišemo Ustavni sud BiH i ništa više zakonom koji je trebalo da donesemo prije 15 godina i da izbacimo strance koji su štetočine i koji urušavaju i demokratska i civilizacijska dostignuća ovdje", rekao je Dodik, pojasnivši da RS nema namjeru mijenjati dejtonski okvir. On je ustvrdio da je ostanak stranaca "zlo koje najviše šteti BiH" i da bi on, po logici koja se njemu nameće, trebalo da se zalaže da stranci ostanu.

"Ali, eto, ja želim da oni odu i da sami ljudi u BiH određuju šta je važno", rekao je Dodik.

Podsjećamo, ministri su u svom autorskom tekstu istakli da je vrijeme za sprovođenje socijalnih i ekonomskih reformi, a ne za bavljenje složenim političkim nesuglasicama koje dovode do podjela.

"Da budemo potpuno jasni - ni novi pristup EU, ni Reformska agenda ne osporavaju na bilo koji način postojanje entiteta po njihovoj definiciji u Dejtonskom sporazumu, niti mijenjaju ulogu koju entiteti imaju u politici u BiH", istakli su ministri.

Takođe, zanimljivo je njihovo uvjerenje da sada nije vrijeme za izmjene Izbornog zakona BiH, što je tema koja posebno tišti Hrvate u BiH, zabrinute da bi ponovo mogli biti preglasani u FBiH i izgubiti svoje predstavnike u državnim institucijama.

Vjerovatno tim povodom Dragan Čović, predsjednik HDZ BiH, je u intervjuu za bh. izdanje "Večernjeg lista" rekao da bi do 15. februara, odnosno podnošenja aplikacije za EU, trebalo riješiti pitanje Izbornog zakona BiH.

"Uspješno rješenje problematike Izbornog zakona će nesumnjivo osnažiti i druge razvojne procese u BiH i ostaviti pozitivan trag na svim poljima", rekao je Čović.

U svojoj kolumni ministri nisu propustili priliku da se ne osvrnu na referendum o odlukama visokih predstavnika koji se sprema u RS, a koji bi, prema njihovom mišljenju, doveo do preispitivanja autoriteta državnih institucija.

"EU je jasno izrazila stav da je to beskorisno odvlačenje pažnje s reformi", naglasili su Hamond i Štajnmajer.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )