FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da Srpska mora da ima dokazano jedinstvo da bi mogla da očuva najbolje vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma.

"Zato nije slučajan udar na jedinstvo Republike Srpske, odnosno političko nejedinstvo koje se stvara upravo sada", rekao je Dodik, obraćajući se na Skupštini Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" održanoj na Palama, čime je svečano obilježen dan kada je 1991. godine počela sa radom Skupština srpskog naroda u BiH.

On je ocijenio da su osnovne vrijednosti Dejtonskog mirovnog sporazuma što može zadržati Republiku Srpsku u BiH, koja može da egzistira jedino na bazi izvornih principa napisanih u Dejtonu.

"Kada se suprostavite rastu `monstruma` koji se zove BiH onda ste separatista, ali se naša politika u suštini svodi na borbu za prava i odgovornošću za Republiku Srpsku", rekao je predsjednik Republike.

Dodik je istakao da se period stvaranja Republike Srpske nikada ne smije zaboraviti i da se moraju njegovati događaji koji su doveli do toga.

On je naglasio da se mora izraziti zahvalnost tadašnjim političarima za izdržljivost i trajnost u stavu, te za jasnu koncepciju koja je na početku išla za tim da se iskoriste sve moguće faze dogovora sa drugima narodima u BiH.

"Zato je potrebna kultura sjećanja na te dane, ali i obaveza da se u institucionalnom smislu održi retrospekcija svih tih događaja. Zbog toga sam danas ovdje i kao predsjednik Republike, ali i kao čovjek koji je učestvovao u tim burnim događajima", rekao je Dodik, koji je bio član prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH.

On je podsjetio da je bilo jasno kuda se BiH kreće onog trenutka kada je tadašnji muslimanski lider Alija Izetbegović rekao da će žrtvovati mir za BiH, ali da je krivica za rat prebačena na Srbe.

Prema njegovim riječima, srpski poslanici iz vremena raspada bivše Jugoslavije iskazivali su političku volju da se zaštiti srpski narod.

"Tada je čitav jedan pokret okupljen oko SDS-a artikulisao interes srpskog naroda da se očuva stabilnost i mir Jugoslavije. Međutim, zbog pokušaja da se srpski narod dovede u neravnopravan položaj bilo je sasvim logično da se donese odluka o konstituisanju Skupštine srpskog narod, a potom i proglašenja Republike srpskog naroda u BiH, odnosno Republike Srpske", podsjetio je Dodik.

On je naveo da je do oružanog sukoba došlo zbog želje drugih da se ukine politička volja srpskog naroda da se očuva Jugoslavija, a kasnije da srpski narod ne bude ravnopravan u BiH, dok je treća faza bila da se odbije i odbrana autonomije srpskog naroda na ovim prostorima.

U obraćanju članovima Asocijacije, Dodik je predložio da se na Palama napravi obilježje u čast osnivanja Republike Srpske.

Predsjednik Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske" Momčilo Krajišnik podsjetio je goste današnjeg skupa na period formiranja Skupštine srpskog naroda i okolnosti pod kojima je došlo do te odluke.

On je istakao da mu je žao što danas među političarima u Republici Srpskom nema dijaloga, jer "svaki raskol u ovom turbulentnom vremenu može štetiti Repbulici Srpskoj".

"Uvijek je postojala razlika mišljenja između vlasti i opozicije i to ne bi bilo problematično, čak je i poželjno, jer se u borbi mišljenja dolazi do najboljih rješenja, ali se plašim da to u ovoj situaciji nije na djelu, već se radi o pomalo ishitrenim potezima i diskusijama koje su se pretvorile u gloženje političara, a to može da oslabi Republiku Srpsku", upozorio je Krajišnik.

On je podsjetio da su člnovi Asocijacije više puta apelovali na zajedničkom nastupu političara, posebno na nivou BiH, ali i na nivou Republike Srpske, jer se kroz dijalog dolazi kroz dobra rješenja.

Krajišnik je ponovio da u ovo teško vrijeme stranke u Srpskoj moraju naći način za zajednički nastup i dijalog, a posebno je apelovao na dvije Srpske demokratske stranke. "To nije samo stranački raskol, nego može dovesti do mnogo težih posljedica nego što se na prvi pogled vidi", dodao je Krajišnik.

On je ocijenio da ni jedna inicijativa za izmjenu Dejtonskog sprorazuma koja je na štetu srpskog naroda ne smije biti prihvaćena.

Krajišnik je istakao da je Dejtonski sporazum međunarodni ugovor, koj je ozakonjen i niko ga bez saglasnosti srpskog naroda ne može izmijeniti.

"I do sada promijenjeni Dejtonski sporazum mnogo je devastirao našu autonomnost koja ovim sporazumom nije predviđena. Smatram da Dejtonski sporzum treba promijeniti, ali tako da entiteti budu što `autonomniji`, jer se samo tako može sačuvati BiH", konstovao je Krajišnik i dodao da se centralizacijom i jačanjem BiH više urušava.

Skupštini Asocijacije "Stvaraoci Republike Srpske", osim predsjednika Srpske, prisustvovalo je 35 poslanika tadašnjeg saziva Skupštine srpskog naroda u BiH, kasnije Narodne skupštine Republike Srpske, oko 20 članova prve Vlade Srpske, te predstavnici opštinske vlasti i Boračke organizacije.

Na kraju sjednice predsjedniku Srpske i poslanicima prvog saziva skupštine, članovim prve Vlade i članovima Predsjedništva Republike Srpske podijeljena su priznanja "Oktobarska spomenica 1991" i knjige u kojima su opisani ljudi iz prvog saziva Skupštine srpskog naroda u BiH i Vlade Srpske Republike BiH.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )