FOTO: null

Republika Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu, da ima značajne mogućnosti za invesitiranje, kao i da sebe vidi kao deo evropske zajednice, izjavio je danas u Beogradu predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik:RS je jedno od većih gradilišta u regionu

Republika Srpska je jedno od većih gradilišta u regionu, da ima značajne mogućnosti za invesitiranje, kao i da sebe vidi kao deo evropske zajednice, izjavio je danas u Beogradu predsjednik RS Milorad Dodik.

Dodik je na 15. Ekonomskom samitu Srbije rekao da RS ima stabilne insitucije sistema koje ne izazivaju krizu, da je u ekonomskom smislu entitet koji može suvereno da odlučuje u svim sferama ekonomskog života i da čini sve što može da privuče dodatne investicije, izmjenama zakona, ali i "giljotinom propisa". 

Kazavši da je regionalna saradnja veoma važna, jer bez nje nema političke i bezbjednosne stabilnosti, ali ni investicija, predsjednik Srpske je istakao da i Srbija ima jednu od najstabilnijih vlada u regionu, te  da treba da bude lider ekonomskog razvoja.

˝Zato i podržavamo sve napore Srbije za privlačenje investicija i razgovaramo sa Srbojom o zajedničkim projektima˝, rekao je Dodik na skupu, čiji je Tanjug medijski partner.

U prethodnih devet godina, kazao je, BDP u RS je porstao šest puta, valuta je stabilna, stopa PDV je jedna od najnižih u regionu, a porez na profit je 10 odsto, dok su sva prava invesitora zaštićena. 

U prilog konstatacija da je Srpska jedno od navjećih gradilišta u regionu, Dodik je pomeuo primer autoputa od Doboja do Banjaluke koji bi trebalo da bude završen za dvije godine, a koji treba da bude dio koridora do granice sa Srbijom.

To je u razvojnom smislu veoma važno jer će omogućiti da se RS snažnije integriše sa privredom Srbije˝, rekao je Dodik.

Govoreći o drugim investicijama, Dodik je rekao da će ove godine biti otvorena termoelektrana, kao i da RS želi da iskoristi veliki energetski potencijal koji poseduje. 

˝U RS postoji značajna mogućnost za investiranje˝, istakao je i podsjetio da je prošle godine, uprkos poplavama, RS imala neznatni rast BDP što je, kako je nave, bilo ravno podvigu.

Dodik je rekao da RS sebe vidi kao dio evropske zajednice kao i da želi da bude vidljiva u procesu pristupanja EU.        


Mihajlović: Gradimo 250 mostova, 150 km autoputa

Potpredsjednica vlade i ministarka građevinarstva, saobraćaja i infrastrukture Zorana Mihajlović izjavila je danas da Srbija trenutno gradi 250 mostova na koridorima 10 i 11, da će u naredne tri godine obnoviti 1.100 kilometara puteva, kao i da je cilj da budemo među prvih 10 zemalja po uslovima poslovanja na listi Svetske banke.

"Očekujemo da se na ovogodišnjoj listi Svetske banske popnemo za najmanje 30 mesta i tu nećemo stati. Vlada Srbije je podelila zadatke svim resorima, šta je potrebno da bismo ispunili cilj, a to je da budemo u srednjem roku među prvih 10 zemalja na listi Svetske banke u izveštaju o uslovima poslovanja Duing biznis", rekla je Mihajlović na Ekonomskom samitu u Beogradu.

U Srbiji se sada gradi deset puta više nego što se gradilo pre dve-tri godine, rekla je ona i dodala da Srbija ubrzano gradi svoju infrastrukturu, precizirajući da se trenutno u našoj zemlji gradi 150 kilometara autoputa, od čega će ove godine biti završeno 86 kilometara.

Mihajlović je dodala da se u Srbiji trenutno obnavlja i 150 kilometara putne mreže.

"Naše kompanije su vrlo spremne i mogu da budu glavni izvođači. Pozivam ih da se udruže i jave na poziv za jedinu neugovorenu deonicu na Koridoru 10 Srpska Kuća-Levosoje na jugu Srbije", poručila je Mihajlović.

Kako je rekla, zemlje Zapadnog Balkana, među kojima je i Srbija, ne čekaju Godoa već ubrzano rade na infrastrukturnom razvoju i podizanju svog privrednog rasta.

     

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )