FOTO: null

Banjaluka - Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik izjavio je danas da će 25. septembra biti održan referendum o Danu Republike i da nije usmjeren na secesiju Srpske iz BiH.

On je rekao da je jutros obavio konsultacije sa svim političkim liderima i da je postignut jedinstven stav da referendum bude održan, čak i u slučaju da bude zabranjen.

"Referendum će biti održan. Zastoja u ovom procesu neće biti. Referendum je zasnovan na našem pravu. A nakon njega Narodna skupština Srpske donijeće zakonitu odluku", rekao je Dodik novinarima u Banjaluci.

Dodik je pozvao građane Srpske da izađu na referendum.

On je naveo da referendum nije usmjeren na secesiju Srpske iz BiH i naglasio da je odluka Narodne skupštine o održavanju referenduma u skladu sa zakonom i da neposredno izjašnjavanje građana nikoga ne dira.

"Spekulacije šta referendum može značiti u budućnosti su samo na nivou spekulacija", kaže Dodik i ističe da je riječ o referendumu o Danu Republike koji se ne odnosi na teritorijalni integritet.

Predsjednik Srpske pozvao je Ustavni sud BiH da prestane da donosi političke odluke.

Dodik je ocijenio da je jučerašnji razgovor u Beogradu sa zvaničnicima Srbije bio tolerantan i konkretan.

"Na sastanku smo ponovili da je Narodna skupština Republike Srpske donijela odluku o referendumu. Ovo nije glavna tema, ali je to postala zbog medijskih nametanja i spekulacija. Glavna tema jeste apelacija bošnjačkog člana Predsjedništva BiH Bakira Izetbegovića zbog koje je 9. januar doveden u pitanje", dodao je Dodik.

Prema njegovim riječima, rukovodstvo Srbije ne osporava referendum i podržava interese Srpske.

"Srbija je jasno rekla da nije bila konsultovana i pitana o referendumu. Ova zemlja podržava Dejtonski mirovni sporazum i teritorijalni integritet BiH, ali i Republiku Srpsku u skladu sa ovim sporazumom", podsjetio je Dodik.

On je ponovio da niko, prije političke odluke Ustavnog suda BiH, nije doveo u pitanje obilježavanje Dana Republike.

"Niko ne može očekivati da Izetbegović može da promijeni naš datum. Rukovodstvo Srbije smo informisali da je referednum o Danu Republike način sprovođenja odluke Ustavnog suda jer će narod biti pitan", rekao je Dodik i ponovio da stranci moraju da odu iz Ustanvog suda BiH.

On je napomenuo da u odluci Ustavnog suda BiH nije ukinut Dan Republike, nego da postoji problem zbog osjećaja Bošnjaka.

"Referendum je najbolji način da budu pitani i da iznesu stav o Danu Republike. Zbog toga je referendum i raspisan da bi se mogli i oni pitati o ovome, a njihova je stvar hoće li se izjasniti", kaže Dodik.

Prema njegovom mišljenju, svi imaju različit doživljaj jučerašnjeg sastanka u Beogradu, pa moguće i lider SDS-a Mladen Bosić.

"Razgovarano je o situaciji u regionu. Naša odluka o referendumu ne odnosi se na Ustav BiH, niti je razlog za bilo kakve varnice, već ćemo izraziti političku volju, što je univerzalno pravo naroda. Čuo sam još neke stvari na sastanku, pa sam mislio da je Bosić time iznenađen, ali u svakom slučaju potrebno nam je jedinstvo o referendumu", dodao je Dodik i ponovio da će naredni 9. januar biti obilježen spektakularno.

On je napomenuo da bi bilo dobro da Ustavni sud BiH prihvati apelaciju institucija Srpske i uvidi svoju grešku.

"Kako je moguće da se u obrazloženju odluke ovog suda navodi da su povrijeđeni osjećaju Bošnjaka zbog 9. januara, a u isto vrijeme se slavi 1. mart, što ne podržavaju Srbi?", upitao je Dodik.

Govoreći o odluci Centralne izborne komisije /CIK/ BiH da ne dostavi biračke spiskove Srpskoj, Dodik je rekao da to ne može uticati na odgađanje referenduma, ali da je ova institucija bila dužna da u skladu sa zakonom dostavi spiskove.

"Ova odluka je politički motivisana i pitanje je zašto nam treba CIK u kojem su, prema navodima medija, bili službenici američke Ambasade. Možda ćemo mi njima zabraniti da u našim prostorijama sazivaju biračke odbore, a o tome ćemo razmisliti u narednom period. Dugoročno gledano, odgovara mi ova situacija sa CIK-om jer ćemo utvrditi obavezu da naši organi sačinjavaju spiskove i hvala im što će biti eliminisani u budućnosti", zaključio je Dodik.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )