FOTO: null

Centralna izborna komisija /CIK/ BiH objavila je danas utvrđene izborne rezultate, prema kojim je kandidat SNSD-DNS-SP za predsjednika Republike Srpske Milorad Dodik osvojio 302.573 ili 45,22 odsto glasova, a kandidat Saveza za promjene Ognjen Tadić dobio

Najveći broj glasova za srpskog člana Predsjedništva BiH dobio kandidat Saveza za promjene Mladen Ivanić 318.196, kandidat koalicije SNSD-DNS-SP Željka Cvijanović osvojila je 310.658, a kandidat Stranke pravedne politike Goran Zmijanjac 24.034 glasa, rečeno je na konferenciji za novinare CIK-a BiH.

U Narodnoj skupštini Republike Srpske mandate je osvojilo sedam političkih stranaka.

 

SNSD sa 213.645 glasova osvojio je 29 mandata, 24 redovnih i pet kompenzacionih, SDS sa 183.742 glasa osvojio je 24 mandata, 20 redovnih i četiri kompenzaciona, koalicija DNS-NS-SRS sa 61.140 glasova osvojila je osam mandata, šest redovnih i dva kompenzaciona, PDP sa 48.848 glasova osvojio je sedam mandata, šest redovnih i jedan kompenzacioni.

 

Koalicija "Domovina" sa 34.952 glasa dobila je pet mandata, tri redovna i dva kompenzaciona, NDP sa 33.966 glasova dobio je pet mandata, tri redovna i dva kompenzaciona, a SP sa 33.692 glasova pet mandata, jedan redovni i četiri kompenzaciona.

 

U Predstavničkom domu Parlamentarne skupštine BiH SNSD je dobio 249.314 glasova i time šest mandata, pet redovnih i jedan kompenzacioni,

 

SDS sa 211.603 glasa dobio je pet mandata, četiri redovna i jedan kompenzacioni, PDP sa 50.338 glasova dobio je jedan kompenzacioni mandat, koalicija DNS-NS-SRS sa 37.072 glasa jedan kompenzacioni mandat i SDA sa 31.658 glasova jedan kompenzacioni mandat.

 

Nevažeći listići

 

Predsjednik Centralne izborne komisija (CIK) Bosne i Hercegovine Stjepan Mikić kazao je danas da je prerano davati konkretnu ocjenu o provedenim izborima jer predstoji još vremena do objave konačnih rezultata kada će se moći dati konkretna ocjena opštih izbora provedenih u BiH 12. oktobra.

 

Mikić je na pres-konferenciji najavio da će se o tome moći govoriti kada se potvrde rezultati, ali budući da je CIK po službenoj dužnosti naredio ponovno brojanje s više od 120 biračkih mjesta naglasio je da to nije učinjeno bez razloga nego da se utvrde pravilni i tačni rezultati opštih izbora.

 

Govoreći o broju nevažećih listića u ovom izbornom procesu, Mikić kaže da je ovaj put bio približan broj nevažećih listića kao i u ranijim izbornim procesima, odnosno ovaj put je jedan ili dva posto više nevažećih listića.

 

Na pitanje novinara ima li CIK informacije o pronalasku glasačkih listića na Blidinju, Mikić naglašava da CIK o tome nije dobio zvaničnu informaciju, ali sve što dobiju od pritužbi analiziraće i utvrditi da li se radi o krivičnom djelu te će to proslijediti nadležnim institucijama.

 

Kada je u pitanju problem s dostavom glasačkih listića u dijaspori, budući da je prijavljeno da je na jednu adresu dostavljano po stotinu listića, Mikić je kazao da novih informacija o tome nema te da je taj slučaj proslijeđen Tružilaštvu BiH na  postupanje.

 

Predstavnički dom PSBIH

 

Centralna izborna komisija (CIK) Bosne i Hercegovine objavila je danas utvrđene rezultate opštih izbora održanih u BiH 12. oktobra prema kojima će najviše mandata za Predstavnički dom Parlamentarne skupštine Bosne i Hercegovine imati Stranka demokratske akcije (SDA) i Savez nezavisnih socijaldemokrata (SNSD).

 

Članica CIK-a Irena Hadžiabdić kazala je da se za ovaj nivo vlasti dodjeljuje ukupno 42 mandata i to 28 iz Federacije BiH, a 14 iz Republike Srpske te je u Federaciji najviše glasova osvojila SDA i to 274.057 glasova i ima pravo na devet mandata od čega sedam direktnih i dva kompenzacijska mandata.

 

- Demokratska fronta (DF) osvojila je 150.767 glasova i ima pravo na pet mandata od čega četiri direktna i jedan kompenzacijski, dok je Savez za bolju budućnost (SBB) BiH osvojio 142.003 glasa i ima pravo na četiri mandata od čega tri direktna i jedan kompenzacijski - istakla je Hadžiabdić.

 

Koalicija HDZBiH, HSS, HKDU BiH, HSP dr. Ante Starčević, HSP Herceg-Bosne s osvojenih 119.468 glasova ima pravo na četiri redovna mandata, Socijaldemokratska partija (SDP) BiH s osvojenih 92.906 glasova ima pravo na tri mandata i to dva direktna i jedan kompenzacijski mandat.

 

Hadžiabdić dodaje da Hrvatska demokratska zajednica 1990 ima osvojenih 40.113 glasova i ima pravo na jedan kompenzacijski mandate kao i Bosanskohercegovačka patriotska stranka (BPS) koja ima osvojenih 32.866 glasova, a jedan direktni mandat imat će i Stranka demokratske aktivnosti (A-SDA) s osvojenih 22.088 glasova.

 

- Za Predstavnički dom PSBiH iz Federacije BiH bilo je ukupno važećih 983.305 glasova, a ukupno nevažećih 97.720 ili devet posto od čega je pet posto bilo praznih (neoznačenih) listića - dodala je.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )