FOTO: null

Predsjednik Republike Srpske Milorad Dodik ocijenio je danas da je nedopustivo što je Sud BiH danas prvostepeno oslobodio komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića, te pozvao Srbe koji rade u pravosudnim institucijama BiH da ih napuste.

Dodik je pozvao na jedinstvo sve srpske predstavnike u institucijama BiH kada je riječ o Sudu i Tužilaštvu BiH.

"Ova presuda je nedopustiva jer se promoviše da je normalno da Musliman ubije Srbina. Takav slučaj je bio i za vrijeme Otomanskog carstva", istakao je Dodik nakon sastanka u Banjaluci sa predsjedavajućim Predsjedništva BiH Draganom Čovićem u Banjaluci.

"Dovoljno je da musliman sudi muslimanu i da budete oslobođeni", naglasio je Dodik. Pozvao je na okupljanje Srba i da se otkaže legitimitet Sudu i Tužilaštvu. "Ovo je vrijeme da rehabilitujemo referendum o Sudu i Tužilaštvu", naglasio je Dodik. Ovo sa Orićem se neće ovako završiti, ovo je poniženje srpskog naroda i dokaz da ova zemlja ne treba da postoji, rekao je Dodik

On je naveo da će o ovoj presudi i o Sudu i Tužilaštvu BiH razgovarati sa svim važnim ljudima u Srpskoj.

Dodik je naglasio da je ovo možda prilika da se rehabilituje priča o već zakazanom referendumu i da se odbije priča o Sudu i Tužilaštvu.

On je dodao da nije na njemu da suspenduje odluku o referendumu, jer je on nije ni donio, ali da je srčano podržava, pogotovo poslije današnje presude Oriću.

"Niko u Republici Srpskoj ne bi trebao da bude protiv takve odluke. Ako ovo prepustimo, srpski narod je sam sebi presudio da odavde mora da bježi i da je dao krila takvom sudu koji će presuđivati Srbima za bilo šta", poručio je Dodik.

Prema njegovim riječima, ovo je tačka koja se neće tek tako završiti.

"Ne treba mi uvjeravanje nikoga od stranaca da je ovo sudska presuda koja se mora poštovati. Ovo Srbi ne mogu da poštuju, ne mogu da poštuju ni Sud, ni Tužilaštvo, ni državu u kojoj su predodređeni da budu pobijeni, a da za to niko ne bude kažnjen", istakao je Dodik.

Dodik je rekao da je ovo poniženje srpskog naroda i još jedno uvjerenje da ova zemlja ne treba da postoji, dodajući da se ovo ne bi desilo da su u zajedničkim institucijama predstavnici Srba koji štite interese srpskog naroda.

"Kada smo prije nekoliko godina pokrenuli inicijativu da se odredimo prema Sudu i Tužilaštvu i kada smo tražili konsenzus o tome, neki su ismijavali tu priču", napomenuo je Dodik i dodao da ti isti smatraju da imaju lojalnu opoziciju u Srpskoj i lojalne predstavnika Srba u Sarajevu da mogu da donesu bilo kakvu odluku.

Dodik je istakao da će danas biti održana sjednica predsjedništava SNSD-a i DNS-a i da će odnos prema ovom pitanju bitno promijeniti njihov odnos prema statusu referenduma o Sudu i Tužilaštvu BiH.

On je dodao da Sud i Tužilaštvo, koji su nasilno nametnuti u BiH, ovdje samo odrađuju svoj pir i solidarišu se sa zločinima Nasera Orića.

"Činjenica da je čak bilo i Bošnjaka koji su svjedočili o zločinima Nasera Orića nije bila dovoljna da se izrekne kazna za zločin koji je učinio.

Očekujem da će svi koji rade u zajedničkim institucijama zauzeti jasan stav o ovome, jer dalji rad Suda i Tužilaštrva od nas neće imati nikakvu podršku", poručio je Dodik.

Dodik je istakao da je ova presuda dokaz da u ovoj zemlji nema kazne za zločince i za evidentne zločine koji su učinjeni protiv Srba, te da je sasvim dovoljno da musliman sudi muslimanu u Sarajevu i da ga oslobodi, bez obzira na dokaze.

On je podsjetio da je krivični progon Nasera Orića zbog zločina u Srebrenici pokrenut prije devet godina u sudu u Bijeljini, kao i da su od tada mnogi svjedoci zastrašeni, a neki i umrli pod sumnjivim okolnostima.

Sud BiH oslobodio je danas prvostepeno komandanta takozvane Armije BiH u Srebrenici Nasera Orića i pripadnika te vojske Sabahudina Muhića po svim tačkama optužnice za zločine nad srpskim ratnim zarobljenicima na području Srebrenice 1992. godine.

Pratite InfoBijeljina.com putem Android i IOS aplikacije, te društvenih mreža FacebookTwitter, Instagram i VIBER zajednice.
Tagovi

Vaš komentar


Komentari ( 0 )